Ekologiczne pakowanie żywności

Część klientów firm czy lokali gastronomicznych wyczulona jest na problemy związane z ochroną środowiska. Z myślą o nich warto oferować swoje produkty w pojemnikach z tworzyw biodegradowalnych.

Tacki z trzciny

Opakowania gastronomiczne na dania ciepłe na wynos powinny móc utrzymywać temperaturę posiłku. W takiej funkcji świetnie sprawdzają się styropiany, ale praktycznie identyczne opakowania wykonuje się z włókna trzciny cukrowej. Z kolei z roślinnych polimerów np z kukurydzy wytwarza się pojemniki wyglądające zupełnie jak te plastikowe. Są one w pełni funkcjonalne i biodegradowalne, a ich czas rozkładu wynosi około 80 dni.

Ekologiczny papier

Bardziej tradycyjnym rodzajem opakowania, także uznawanym za ekologiczny, jest papier. Wiele produktów pakowanych zwykle w plastikowe torebki czy pudełka, można zaoferować w woreczkach papierowych. Zamiast do reklamówek, pojemniki z naszymi daniami możemy pakować w papierowe torby. Pamiętajmy, że takie woreczki i torby powinny być wykonane z czystego papieru, bez laminatów z folii.

Wielką zaletą opakowań gastronomicznych z materiałów biodegradowalnych, jest możliwość ich kompostowania. Ma to ogromne znaczenie dla tych osób, które nie chcą przykładać się do wzrostu ilości odpadów. Dzięki zadbaniu o potrzeby takich odbiorców naszych dań, możemy zaskarbić sobie wiernych klientów, którzy będą mogli kupić u nas jedzenie na wynos bez wyrzutów sumienia z powodu dobra planety.

Może Ci się również spodoba