Jak dobrać właściwy nóż kuchenny?

Każdy prawdziwy szef kuchni powinien móc poszczycić się wysokiej klasy nożem, który stanowić będzie symbol jego perfekcyjnej, profesjonalnej pracy. Warto zwrócić uwagę na to, z jakiego rodzaju tworzywa wybieramy tego typu akcesoria gastronomiczne. Niezbędne jest również popatrzenie na styl wykończenia kupowanego produktu.

model noża szefa kuchni

źródło zdjęcia

Solidność podstawą

Najważniejszą cechą każdego dobrego noża powinna być solidność jego wykonania. Musi być to nie tyle elegancko prezentujący się gadżet, co przede wszystkim trwałe i mocne narzędzie codziennej pracy. Obecnie na rynku występuje cała masa rozmaitych modeli tego typu asortymentu. Nóż szefa kuchni równie dobrze może być okazały rozmiarowo, długi i klasyczny w swym design’ie, jak także poręczny, ale niewielkich gabarytów, krótki i przez to dla wielu bardziej wygodny w cięciu. Optymalny typ materiału na noże przeznaczone do zawodowego kucharzenia to zwłaszcza te zrobione ze stali nierdzewnej. Uchodzą one za zdecydowanie najbardziej wytrzymałe.

Najwyższy poziom

Wysokiej jakości nóż szefa kuchni odznaczać się powinien także szeregiem dodatkowych właściwości, których nie mają klasyczne, zwykłe przybory gastronomiczne, z jakich korzystamy w warunkach domowych. Przyda się, aby wprawiony mistrz kulinariów posiadał nóż pokryty powierzchniami non-stick, niepochłaniający aromatów, niepodatny na działanie korozji, odpowiednio gładki i właściwie naostrzony.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *