Kopytka z serem i cynamonem

Kopytka są bardzo prostym daniem, które może zostać przyrządzone w różny, czasami bardzo oryginalny sposób. Jeśli zostanie Ci jeden ugotowany ziemniak z dnia wczorajszego, a w swojej lodówce posiadasz chociaż jedno jajko możesz przygotować kopytka, które są bardzo ciekawą alternatywą na rodzinny obiad lub czas między posiłkami. Moją propozycją na dziś są kopytka z serem oraz cynamonem, które są również bardzo prostą i smaczną opcją, zwykłych tradycyjnych kopytek. Sos cynamonowy doda naszym kopytkom smaku i wyrazu oraz podkreśli ich delikatność.

PRZEPIS NA KOPYTKA ZIEMNIACZANE Z SEREM I CYNAMONEM

Pierwszym krokiem realizacji przepisu jest ugotowanie ziemniaków w osolonej wodzie, aż do uzyskania miękkiej konsystencji ziemniaka oraz przepuszczenie go przez praskę. Przez tę samą praskę przepuszczamy także ser biały, który jest jedną z podstaw smaku naszego dania.

Mieszamy ser oraz ziemniaki, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz olej i mieszamy wszystko aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji przypominającej ciasto. Następnie musimy przewałkować ciasto, utworzyć z niego długi wałek i pociąć na 4 równe części, a z kolei powstałe części dalej kroić na 2 centymetrowe paski. Wkładamy paski do osolonej, wrzącej wody i pilnując, żeby kopytka nie przyklejały się do dna oraz krawędzi garnka, czekamy około 4 minuty. Następnie przygotowujemy sos cynamonowy. Na rozżarzoną patelnię wrzucamy masło, dodajemy cukier oraz oczywiście płaską łyżeczkę cynamonu.

Wykładamy kopytka na talerz lub inne preferowane przez nas naczynie oraz polewamy je sosem cynamonowym.

SKŁADNIKI DLA JEDNEJ OSOBY

Ser biały 500 g

ziemniaki gotowane 150 g

jajka 85 g

olej roślinny 30 ml

mąka ziemniaczana 100 g

mąka pszenna b.d.

masło 100 g

cynamon 4 g

cukier brązowy 13 g

SKŁADNIKI DLA 3-4 OSÓB

1/2 kg. sera białego

1 średniej wielkości ziemniak 10-15 dkg (ugotowany i przestudzony)

2 jajka

2 łyżki oleju roślinnego

ok.10 dkg mąki ziemniaczanej

maka pszenna do podsypania

120 g masła

2 łyżeczki cynamonu

3 łyżeczki cukru brązowego

Może Ci się również spodoba