Parzenie kawy – tradycja a nowoczesność

Kawa jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych napojów na świecie i towarzyszy cywilizacji od niepamiętnych czasów. Rzesze ludzi nie wyobrażają sobie innego rozpoczęcia nowego dnia, niż chwila skupienia nad kubkiem  tego aromatycznego, mocnego napoju.

Ale jaka kawa? Zdań jest tyle, co jej smakoszy. Biała czy czarna? A może z orientalnymi przyprawami? Po polsku czy turecku? Z kawiarki po babci czy z nowego Nivona CafeRomatica? Jak ją przyrządzać, by przyniosła nie tylko dawkę energii, ale i uczucie błogości?

Podobnie jak japońską ceremonię parzenia herbaty, także proces przyrządzania kawy otacza mnóstwo rytuałów, tradycyjnych i współczesnych. Osoby, dla których liczy się nie tylko efekt końcowy, ale i droga, która do niego prowadzi, cenią sobie mielenie jej w tradycyjnych, mosiężnych młynkach oraz parzenie metodami używanymi od setek lat.

Większości konsumentów zależy jednak przede wszystkim na smaku, zapachu i szybkości wykonania. Dlatego ekspresy ciśnieniowe stały się jednym z podstawowych sprzętów kuchennych, a ich popularność nie słabnie – Nivona CafeRomatica (https://sklep.gkpge.pl/ekspres-ci%C5%9Bnieniowy-nivona-caferomatica-758) i inne firmy wciąż wypuszczają na rynek nowe modele. Ekspres pozwala na sprawne przygotowanie potrzebnej ilości napoju, a także zapewnia jakość, za którą w sieciowych kawiarniach trzeba słono zapłacić.

Zwolennicy skomplikowanej kultury parzenia kawy niekiedy traktują jej mniej wybrednych amatorów z pewną dozą pogardy. Ta postawa nikomu nie przynosi korzyści. Kawa to część dziedzictwa ludzkości, na które nikt nie może ogłosić monopolu, a zamiłowanie do niej powinno łączyć, nie dzielić jej fanów.

Może Ci się również spodoba