Pieczenie ciasta – porady dla początkujących

Pieczenie ciasta wbrew pozorom wcale nie jest tak prostym zadaniem, jakby to mogło wydawać się na pierwszy rzut oka. Nawet najprostsze ciasta wymagają doświadczenia i wprawy. Aby uniknąć częstych błędów początkujących, warto dokładnie zapoznać się z niniejszym artykułem. 

Podstawy pieczenia ciasta

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że nawet niewielka ilość soli doskonale podkreśla smak wypieków. I tak na przykład, aby ciasto malinowa chmurka smakowało rewelacyjnie w pierwszej kolejności warto postawić na sól gruboziarnistą, niejodowaną. Do pieczenia ciast zaleca się głównie drobną sól stołową. Aby ciasto było puszyste i posiadało odpowiednią konsystencję warto postawić również na sodę oczyszczoną i porządny proszek do pieczenia. 

Najczęstsze błędy

Jednym z najczęstszych błędów przy pieczeniu cista jest zastępowania masła lub margaryny zwykła margaryną śniadaniową. Niestety jeżeli skorzystamy z tego produktu, to nasze ciasto malinowa chmurka nadawać będzie się jedynie do wyrzucenia do kosza. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że do pieczenia ciasta nadają się jedynie margaryny o zawartości tłuszczu powyżej 60%. Masło można zastąpić margaryną do pieczenia, które zawiera co najmniej 80% tłuszczu. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest oczywiście przestrzeganie przepisu. Ważne jest także to, aby postawić na świeże jajka, dzięki czemu nasze ciasto będzie nieziemskie. Stare jajka jak powszechnie wiadomo zanurzone w misce z wodą będą unosić się na powierzchni. Warto więc wybrać te jajka, które zatoną.

Może Ci się również spodoba