Popularne urządzenie w przemyśle gastronomicznym

W gastronomii używa się wiele różnych urządzeń, Jednym z nich jest kocioł warzelny. Niektórzy kojarzą to z warzeniem alkoholu, ale mowa jest o czymś zupełnie innym. Chodzi o przygotowywanie i podgrzewanie potraw. W tego typu kotłach możliwe jest też przyrządzanie najróżniejszych wyrobów mięsnych i wędliniarskich.

Kotły warzelne w gastronomii

Wszędzie tam, gdzie potrzebne jest przygotowanie dużej ilości jedzenia i podtrzymywanie go w konkretnej temperaturze, sprawdzi się warzelny kocioł. Firmy cateringowe czy stołówki bardzo chętnie wykorzystują tego typu urządzenia. Znacznie ułatwiają one pracę. W zależności od wybranego modelu można przygotować jednorazowo od kilkudziesięciu do nawet kilkuset litrów wybranej potrawy. Można więc codziennie wyżywić sporą liczbę osób, a wszystko dzięki jednemu urządzeniu, banalnemu w obsłudze. Zaletą kotłów warzelnych jest to, że gotowanie w nich odbywa się bardzo szybko. Można zrobi wiele typów dań. Najczęściej takie kotły służą do przygotowywania i podgrzewania potraw w formie płynnej typu zupa, gulasz czy potrawka. Możliwości jest oczywiście znacznie więcej. W sprzedaży jest wiele kotłów warzelnych (https://www.gastropuls.pl/kotly-warzelne), które dzieli się ze względu na:

• rodzaj zasilania – mogą być gazowe, parowe lub elektryczne;
• pojemność – od 30 do nawet 300 litrów;
• liczba pojemników – do wyboru są zarówno kotły z jednym zbiornikiem, jak również z kilkoma niezależnymi od siebie pojemnikami (najczęściej spotykane są te posiadające dwa lub trzy pojemniki).

Może Ci się również spodoba