Proste i wyborne placki z cukinii

Z całą pewnością nie ma żadnej filozofii w przygotowaniu smakowitych placków z cukinii, które urzekną podniebienia wszystkich domowników. Jest to prosta i bardzo smaczna potrawa, którą uwielbiają dzieci i z chęcią zajadają także dorośli. Jest to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych, chociaż możliwe jest połączenie cukinii z ziemniakami. Wówczas nasze placuszki będą jeszcze bardziej wyborne. Można spożywać je z surówką czy też solo. Świetnie smakują w połączeniu z sosem, który można zrobić samodzielnie czy też po prostu kupić gotowy.

zdjęcie placków z cukinii

Jeśli nie lubimy stać przy przysłowiowych garach i zależy nam na zjedzeniu czegoś smacznego, to warto zdecydować się na zrobienie takich placków z cukinii. Z ich wykonaniem poradzi sobie każdy. Całą filozofią jest usmażenie placuszków powstałych z połączenia kilku składników. Koszt zrobienia takiego dania jest naprawdę niewielki, a uczta ogromna. Kto powiedział, że sycące i smakowite danie musi zawierać rybę czy też mięso? Nic bardziej mylnego! Czas najwyższy się o tym przekonać i spróbować placuszków cukiniowo-ziemniaczanych. Do przygotowania placków potrzebne będą nam: jedna cukinia, dwa duże ziemniaki, średnia cebulka, dwa jajka, łyżeczka soli, 50g masła i dwie łyżki mąki.

Wykonanie: cebulę, ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce, po czym dodajemy do tego jajko wraz z rozpuszczonym uprzednio masłem. Do tego dodajemy mąkę i doprawiamy do smaku. Bardzo ważną kwestią jest to, aby ciasto nakładać na dobrze rozgrzanym tłuszczu. W przeciwnym razie niepotrzebnie pochłonie tłuszcz, a tego przecież nie chcemy. Kolejną kwestią jest to, aby na patelnię nakładać cienką warstwę ciasta. Placuszki smażymy na rumiano z każdej strony.

Jeśli chcemy uzyskać placki z cukinii na ostro, to potrzebować będziemy: dużej cukinii, szklanki mąki, jajka, soli, pieprzu, chili i oleju do smażenia.

Wykonanie: cukinię ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy do smaku, po czym smażymy każdy placek na złoty kolor z obu stron. Takie ostre placuszki najlepiej smakują z kwaśną śmietaną.

Może Ci się również spodoba