W czym serwować lodowe desery?

Lody to deser idealny nie tylko latem, jesienią czy zimą smakuje równie dobrze i ciekawie komponuje się z typowymi dla tego czasu smaków, takich jak domowa szarlotka. Z czym zestawiać lody i jak je podawać, niezależnie od pory roku? Warto zaopatrzyć kuchnię w naczynia, które wyeksponują lody i sprawią, że te będą smakowały jeszcze lepiej.

Czy czym podawać lody?

Lody mogą stanowić samodzielny deser albo stanowić element większej kompozycji. Latem świetnie smakują w połączeniu ze świeżymi owocami czy listkiem mięty zerwanej w ogródku. Zimą można podawać je z ciastem, orzechami czy suszonymi owocami. Pasują do nich również chałwa, rurki z kremem czy bita śmietana. Miłośnikom lodów z pewnością przypadną do gustu także różnego rodzaju sosy i polewy do mroźnych poczęstunków. Możliwości są ogromne – wszystko zależy od kreatywności i indywidualnych preferencji.

Jak elegancko podać lody?

Oprócz stworzenia ciekawej kompozycji lodowej, warto zadbać również o sposób podania – nie od dziś wiadomo, że smak i wzrok mocno ze sobą współpracują. Jeśli deser ładnie się prezentuje, także lepiej smakuje. Jak podawać lody? Jeśli mają znaleźć się w otoczeniu ciasta wystarczą zwykłe talerzyki, jeśli jednak zamierzamy stworzyć typowo lodowy deser, lepiej zaopatrzyć się w specjalne naczynia. Pucharki do lodów nie tylko pozwolą na stworzenie efektownej kompozycji, ale też będą praktyczne. Wyposażone w specjalną nóżkę pucharki do lodów wygodnie się trzyma, nie ryzykując odmrożenia sobie palców.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *