W czym serwować lodowe desery?

Lody to deser idealny nie tylko latem, jesienią czy zimą smakuje równie dobrze i ciekawie komponuje się z typowymi dla tego czasu smaków, takich jak domowa szarlotka. Z czym zestawiać lody i jak je podawać, niezależnie od pory roku? Warto zaopatrzyć kuchnię w naczynia, które wyeksponują lody i sprawią, że te będą smakowały jeszcze lepiej.

Czy czym podawać lody?

Lody mogą stanowić samodzielny deser albo stanowić element większej kompozycji. Latem świetnie smakują w połączeniu ze świeżymi owocami czy listkiem mięty zerwanej w ogródku. Zimą można podawać je z ciastem, orzechami czy suszonymi owocami. Pasują do nich również chałwa, rurki z kremem czy bita śmietana. Miłośnikom lodów z pewnością przypadną do gustu także różnego rodzaju sosy i polewy do mroźnych poczęstunków. Możliwości są ogromne – wszystko zależy od kreatywności i indywidualnych preferencji.

Jak elegancko podać lody?

Oprócz stworzenia ciekawej kompozycji lodowej, warto zadbać również o sposób podania – nie od dziś wiadomo, że smak i wzrok mocno ze sobą współpracują. Jeśli deser ładnie się prezentuje, także lepiej smakuje. Jak podawać lody? Jeśli mają znaleźć się w otoczeniu ciasta wystarczą zwykłe talerzyki, jeśli jednak zamierzamy stworzyć typowo lodowy deser, lepiej zaopatrzyć się w specjalne naczynia. Pucharki do lodów nie tylko pozwolą na stworzenie efektownej kompozycji, ale też będą praktyczne. Wyposażone w specjalną nóżkę pucharki do lodów wygodnie się trzyma, nie ryzykując odmrożenia sobie palców.

Może Ci się również spodoba