Wybór szafy chłodniczej – czym kierować się podczas zakupu?

Szafa chłodnicza jest wykorzystywana w wielu różnych branżach. Istotne jest to, aby została ona właściwie dopasowana do specyfiki danej działalności. Priorytetem jest to, aby wybrane urządzenie gwarantowało maksymalną funkcjonalność oraz wydajność. To właśnie dzięki niemu możliwe jest utrzymanie świeżości posiadanych produktów spożywczych. Ponadto bardzo często jest ono stosowane do ekspozycji towarów np. w kawiarni, czy też cukierni.

Wymiary sprzętu

Podczas zakupu szafy chłodniczej należy zwrócić uwagę na jej wymiary. Nie można jednoznacznie powiedzieć, jaki model będzie odpowiedni, gdyż jest to kwestia bardzo indywidualna. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że zwykle sporych rozmiarów sprzęt to również wysoki pobór energii, a tym samym spore rachunki za prąd. Właśnie dlatego należy zastanowić się, jaka ilość żywności będzie przechowywana w zakupionej mini-chłodni.

Szukaj szaf chłodniczych na gastropuls.pl

Wymiary omawianego urządzenia mają również duże znaczenie w przypadku, gdy posiadamy ograniczoną ilość wolnej przestrzeni. Warto jest sprawdzić także:
– liczbę oraz rozmieszczenie półek,
– rodzaj drzwi,
– możliwość montażu dodatkowych udogodnień.

Wytrzymałe materiały

Poszukując dobrej szafy chłodniczej należy zwrócić uwagę na to, z jakich materiałów została ona wykonana. Istotne jest to, aby były one w pełni odporne na specyficzne warunki eksploatacji. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się być stal nierdzewna, która nie jest podatna na procesy korozyjne. Oznacza to, że przez długi czas zachowuje swoją pierwotną formę. Dodatkowym atutem jest fakt, że nie posiada ona w swoim składzie żadnych toksycznych związków.

Może Ci się również spodoba