Z jakich materiałów produkuje się wałek do ciasta?

W dzisiejszych czasach na półkach sklepowych można znaleźć nie tylko drewniane wałki do ciasta, ale również modele wykonane z wielu innych materiałów. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo, czym charakteryzują się poszczególne rodzaje wałków do ciasta i jakie są ich największe atuty.

Wałki z tworzyw sztucznych

rodzaje wałków do ciasta

Wałek do ciasta wykonany z tworzyw sztucznych jest nie tylko bardzo tani, ale może pochwalić się również wieloma innymi atutami. Do największych zalet należy zaliczyć przede wszystkim niewielką wagę oraz łatwość w czyszczeniu. Wałki tego typu bez żadnego większego problemu można myć nie tylko ręcznie, ale również w zmywarce. Sporą zaletą wałków z tworzyw sztucznych jest również to, że nie gromadzą one bakterii na swojej powierzchni, dzięki czemu są bezpieczne w stosowaniu.

Stalowe wałki

W profesjonalnych restauracjach i wielu innych lokalach gastronomicznych, można spotkać również wałek do ciasta, który w całości wykonany jest ze stali. Producenci stalowych wałków pokrywają je specjalną powłoką, dzięki czemu ciasto nie przywiera i wałkowanie jest bardzo przyjemne. Osoby, które postawią na stalowe wałki raz na zawsze zapomną o posypywaniu wałka mąką. Nie można zapominać również i o tym, że stal jest bardzo wytrzymała i sterylna, dlatego też nawet po wielu latach użytkowania zachowa wszystkie swoje drogocenne właściwości. Dla wielu osób jedynym minusem może okazać się dość duża waga oraz to, że wałki stalowe nie prezentują się zbyt okazale. W pierwszej kolejności warto postawić na wałki wykonane ze stali nierdzewnej.

Może Ci się również spodoba