Zdrowe rozwiązanie – patelnia ceramiczna

Osoby, które dbają o swoje zdrowie, często rezygnują ze smażenia. Okazuje się, że nie jest to koniecznością. Na rynku dostępne są patelnie, które pozwalają smażyć bez tłuszczu a w dodatku nie są szkodliwe dla zdrowia. Są to patelnie ceramiczne, które należą do zdecydowanie bardziej ekologicznych niż patelnie teflonowe.

Powłoka pokrywająca patelnie wykonane z ceramiki powstaje z minerałów oraz gliny wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze – około 1250 stopni Celsjusza. Dzięki temu jest ona niezwykle trwała i odporna a ponadto również gładka, co gwarantuje nieprzywieranie. Patelnie ceramiczne mogą być nagrzewane aż do 400 stopni! Należy jednak uważać na to, aby nie zostały narażone na zbyt gwałtowne zmiany temperatury, gdyż będzie to skutkowało uszkodzeniem.

Dużą zaletą patelni ceramicznej jest fakt, że rozgrzewa się bardzo równomiernie, dzięki czemu smażenie jest łatwiejsze. Ważną kwestią jest także fakt, że patelnia ceramiczna nie ma najmniejszego wpływu na smak jedzenia oraz nie wchodzi w reakcję z innymi składnikami. Co istotne, patelnie ceramiczne są dostępne w wersjach przystosowanych do używania na kuchenkach elektrycznych, gazowych oraz ceramicznych. W sklepach można również znaleźć patelnie ceramiczne dostosowane do kuchenek indukcyjnych.

Może Ci się również spodoba