Brązowy cukier – czy to lepszy cukier trzcinowy?
Cukier trzcinowy jest substancją słodzącą wytwarzaną z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Jest on pozyskiwany z soku w procesie rozdrabniania, który jest następnie gotowany, czasami mieszany z wodą w celu utworzenia syropu, a następnie schładzany. Trzcina cukrowa jest popularnym środkiem słodzącym na Świecie ze względu na swój słodki smak i niską cenę. Produkty wytwarzanie z niej stosuje się w wielu produktach, w tym w napojach bezalkoholowych, wypiekach i cukierkach.
Czym jest brązowy cukier? Skąd pochodzi?
Cukier brązowy to naturalnie występujący cukier, który jest produkowany przez rośliny takie jak kukurydza, ryż i trzcina cukrowa. Jest on produkowany w większych ilościach niż cukier stołowy, co czyni go bardziej opłacalnym do użytku przemysłowego. Jest on powszechnie stosowany do wypieków, produkcji słodyczy oraz w kilku rodzajach napojów alkoholowych. Ponieważ brązowy cukier jest wytwarzany ze źródeł roślinnych, jest wolny od dodatków i konserwantów, co czyni go lepszym rozwiązaniem dla osób z ograniczeniami dietetycznymi. Brązowy cukier można dostać w sklepie https://fitorsweet.pl/cukier-i-zamienniki/zdrowy-cukier/cukier-trzcinowy.
Cukier trzcinowy nierafinowany – mniej przetworzona alternatywa
Cukier trzcinowy nierafinowany to rodzaj cukru, który jest mniej przetworzony niż cukier biały lub sztuczny cukier brązowy. Jest on wytwarzany z soku trzciny cukrowej i jest zazwyczaj używany do pieczenia i gotowania. Nie jest słodszy od cukru białego. Zwykle jest on wykorzystywany jako alternatywa dla cukru białego. Zapewnia on specyficzny aromat melasy, co bywa zastępowane przez karmel. Jednak trzeba pamiętać, że oryginalny produkt nie jest sztucznie barwiony.
Który cukier kupić? Cukier brązowy będzie lepszym wyborem w przypadku osób, które chciałyby nadal korzystać z cukru, ale nie chcą go eliminować. W obu przypadkach warto ograniczyć jego ilość do minimum.