Chlebak – drewniany, ceramiczny, a może ze stali?
Przy wyborze chlebaka duże znaczenie ma nie tylko umiejscowienie otworów wentylacyjnych wpływających na cyrkulację powietrza i zachowanie świeżości pieczywa, ale także materiał, z którego pojemnik został wykonany. Jakie chlebaki obecnie można znaleźć na rynku?
Chlebak drewniany
Pasuje praktycznie do każdego wnętrza. Idealnie odpowiada stylistyce rustykalnej czy ekologicznej, ale może być także wykorzystany w kuchniach nowoczesnych. Drewno doskonale reguluje poziom wilgotności powietrza, dzięki czemu przechowywane w takim chlebaku pieczywo nie będzie szybko pleśniało ani wysychało.
Chlebak ceramiczny
Jest odporny na działanie zmiennych temperatur czy wysoki poziom wilgoci i pozwala zachować naturalny smak oraz aromat pieczywa. Dodatkowo tego rodzaju chlebaki często są bogato zdobione, posiadają więc wysokie walory estetyczne. Mankamentem jest jednak ich waga – ceramiczne chlebaki są znacznie cięższe niż ich drewniane czy plastikowe odpowiedniki.
Chlebak ze stali nierdzewnej
To idealny wybór przede wszystkim do kuchni utrzymanej w nowoczesnym stylu. Taki chlebak stanowi połączenie atrakcyjnego designu, modernistycznego wyglądu i niewielkiej wagi. Stal nierdzewna nie gromadzi na powierzchni bakterii, jest łatwa w utrzymaniu w czystości i odporna na wilgoć. W przypadku nadmiernego nagrzania chlebaka może jednak w jego wnętrzu osadzić się para wodna, a to z kolei spowoduje zawilgocenie pieczywa.
Wszystkie przykłady wspomnianych w artykule chlebaków znajdziesz np. w ostrym sklepie, na platformach aukcyjnych, porównywarkach cen lub innych, wyspecjalizowanych sklepach z akcesoriami kuchennymi.