Ciekawe wypieki z marchwi
Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw stosowanych w polskiej kuchni. Mimo to wciąż rzadko stosujemy ją, jako dodatek lub baza słodkich dań i przekąsek. Niesłusznie, gdyż dzięki swojej naturalnej słodyczy i wartością odżywczym może posłużyć do stworzenia smacznych słodkości.
Niska cena, szybki i smakowity wypiek
Tymi trzema określaniami można nazwać takiego typu ciasto marchewkowe. Szczególnie teraz, gdy ceny marchwi są niskie, a wszystkie niezbędne składniki do wypieku smakowitego ciasta znajdą się niemal w każdej kuchni.
Przygotowanie marchewkowego wypieku nie wymaga też poświęcenia dużej ilości czasu, szczególnie gdy w przygotowaniach pomogą nam dzieci. Wszystkie czynności, ewentualnie z wyjątkiem ubicia białek zajmą nam kilka minut.
Odpowiednie składniki
Oczywiście istnieje pewna baza składników, które są niezbędne do wypieku, jednak do marchewkowej słodkości możemy dodać różnorodne dodatki, jak nasiona, orzechy i aromatyczne przyprawy. Przykładowo przyprawa do ciasta piernikowego. Podstawowe składniki to:
• 1 i 1/2 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 2/3 szklanki oleju
• 3 jajka
• 4‐5 sporych marchwi
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• odrobina soli
• 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie wypieku
Jak w przypadku każdego wypieku pierwszą czynnością w kolejności jest ubicie białka z jajek. W tym celu obdzielamy je od żółtka. Ubijając białka czekamy do chwili dwukrotnego zwiększenia ich objętości. Kiedy się to już stanie dodajemy szklankę cukru i wznawiamy ubijanie. Działanie wykonujemy do chwili, aż białka jajek uzyskają zwartą gładką i puszystą konsystencję. Dopiero w tym momencie do masy możemy dodać wcześniej odłożone żółtka oraz pozostałe składniki, jak proszek do pieczenia, sól, soda, mąka i wybrane przyprawy, jak zaproponowany cynamon oraz olej.
Możemy też dodać ostatni i najważniejszy składnik ciasta marchewkowego, jakim są marchewki. Te muszą być odpowiednio przygotowane. Przed dodaniem do masy ścieramy je na tarce z małymi oczkami. Jest to też idealny chwila, aby do masy dosypać interesujące nas dodatki jak nasiona, orzechy czy też rodzynki. Gdy wszystko jest już zrobione ciasto przekładamy do formy. Powinna być ona natłuszczona lub wyłożona papierem do wypieku. Piekarnik, w którym upieczemy ciasto musi mieć temperaturę 180 stopni. Ciasto w piekarniku trzymamy przez około 45 minut.