Cukier biały – czym go zamienić?

W dzisiejszych czasach cukier jest jednym z kluczowych powodów wielu problemów zdrowotnych, a w tym nadwagi. Na co dokładnie wpływa jego nadmiar i jakie zamienniki warto wprowadzić do swojej diety?

Nadmiar cukru białego – jak szkodzi?

zdrowy cukierMówiąc o cukrze, trzeba uściślić ten termin, gdyż potocznie jest on bardzo szeroko rozumiany. W przypadku cukru białego chodzi o sacharozę, która jest dwucukrem, zaliczanym do cukrów prostych. W przeciwieństwie do cukrów złożonych, które rozkładają się w ciele przez wiele godziny, wchodzą one do krwioobiegu prawie natychmiast po spożyciu. W związku z tym tworzy się wiele problemów, a w tym:

  • wahania poziomu glukozy i insuliny,
  • zwiększenie prawdopodobieństwa zachorowania na cukrzycę typu II,
  • problemy z funkcjonowaniem układu trawiennego, a w tym skłonności do zaparć,
  • zwiększenie masy ciała, które może łączyć się z późniejszą otyłością,
  • problemy stomatologiczne związane z próchnicą.

Widząc, jak szkodliwy jest cukier biały, warto pomyśleć o zamiennikach. Na które warto zwrócić szczególną uwagę?

Zdrowy cukier, czyli jaki?

Zdrowy cukier objawia się przede wszystkim zniwelowaniem niekorzyści, które wypływają z białego odpowiednika. Które zamienniki najlepiej sobie z tym radzą?

  • Stewia – zawierając wysokie stężenie glikozydów stewiolowych, substancja ta potrafi być nawet 300-krotnie słodsza od cukru, nie wpływając jednocześnie na balans glukozowy we krwi. Ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne.
  • Ksylitol – inaczej zwany cukrem brzozowym, posiada bardzo niski indeks glikemiczny, przez co nie wpływa na balans glukozowy organizmu. Zawiera również właściwości prebiotyczne.
  • Erytrytol – podobny w smaku do cukru białego, jednak nie podnosi poziomu cukru we krwi.

Chcąc postawić na zdrowy cukier, warto zastanowić się nad przedstawionymi zamiennikami, dodając ich do codziennej diety. Sklep FitOrSweet oferuje różne rodzaje zdrowych cukrów do zamówienia przez internet.

Możesz również polubić…