Czy syrop z agawy to dobry wybór na zamiennik cukru?
Słodziki chemiczne nigdy nie będą dobrym rozwiązaniem, aby zastąpić cukier. Mają chemiczny posmak i mogą wpływać źle na produkcję insuliny, regulację apetytu i chemię mózgu. Czym więc zastąpić cukier, aby było zdrowo i naturalnie? Na tej samej sklepowej półce, co cukier czy miód, znajdziemy wiele rodzajów zamienników cukru, takich jak stewia, syrop klonowy czy syrop z agawy. Dobrą alternatywą dla białego cukru jest syrop z agawy.
Skąd pochodzi syrop z agawy?
Syrop z agawy jest pozyskiwany z kaktusa agawy, który jest używany m.in. do produkcji tequili. Sok z agawy jest bogaty w inulinę, rozpuszczalny błonnik i składa się głównie z fruktozy. Zawiera prawie tyle samo kalorii co zwykły cukier — ale inaczej działa w organizmie. Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny i cukier we krwi podnosi się stopniowo. Dzięki temu jest odpowiedni dla diabetyków i wszystkich, którzy dbają o szczupłą sylwetkę. W sklepie internetowym FitOrSweet możemy kupić syrop z agawy w dobrej cenie: https://fitorsweet.pl/cukier-i-zamienniki/slodziki-i-zamienniki-cukru/syrop-z-agawy.
Jak można stosować syrop z agawy?
Wszystkie sklepy ze zdrową żywnością i duże supermarkety sprzedają syropy z agawy zarówno w jasnych, jak i ciemnych odmianach. Ciemne syropy przypominają w smaku karmel, są słodsze i mocniejsze od jasnych. Dlatego będą smacznym dodatkiem do lodów czy kawy.
Jasny syrop z agawy ma konsystencję zbliżoną do miodu. Rozpuszcza się jednak szybciej i ma neutralny smak, co daje możliwość wykorzystania go w wielu przepisach. Jasny syrop doskonale nada się do słodzenia napojów zarówno gorących jak i zimnych, do ciast i gotowych posiłków. Doskonale sprawdzi się w porannej owsiance i na naleśnikach.
Dlaczego warto wybrać syrop z agawy?
- Jest słodszy niż cukier, wystarczy więc niewielka ilość, aby osłodzić posiłek. Opakowanie syropu wystarczy na długo.
- Posiada niższy indeks glikemiczny niż cukier, co jest zdrowsze dla organizmu.
- Ma mniej kalorii niż cukier biały, przez co jest świetnym składnikiem zbilansowanej diety.