Czy wiesz, jak zrobić masę cukrowniczą?
Przyozdabianie potraw ma długą tradycję w sztuce kulinarnej. Tyczy się do zwłaszcza najróżniejszych ciast, tortów, ciasteczek i innych słodkości, którym oprzeć się nie może prawdopodobnie żaden człowiek. Niezależnie od tego, jak smakowite byłby owe wyroby, może nie zostać na nie nawet zwrócona uwaga, jeśli nie będą się one odpowiednio prezentować. Nieodłącznym narzędziem używanym podczas przystrajania deserów jest masa cukrowa, dająca się formować w najróżniejsze kształty i stwarzająca przez to ogromne możliwości dla osób wykonujących ozdoby.
Jak samodzielnie wykonać masę cukrowniczą?
Wykonanie wspomnianej masy nie powinno sprawić wielkich problemów nawet początkującym cukiernikom. Jest to produkt, do którego przygotowania potrzebna jest przede wszystkim żelatyna, woda i cukier puder, oraz ewentualnie glukoza w proszku, dla zwiększenia słodkości samej masy. Opcjonalnymi składnikami, jakich można użyć w procesie przygotowywania tego produktu, są naturalne barwniki spożywcze oraz ekstrakty, na przykład z wanilii lub migdałów. Te pierwsze służą do nadania koloru elementom wykonywanej figurki, a te drugie nadają wykonanym ozdobom wyjątkowy zapach.
Jak później taką masę wykorzystać?
Sposób użycia masy cukrowniczej zależy właściwie tylko od kreatywności i inwencji twórczej samego cukiernika. Przeznaczenie produktu będzie się różniło w zależności od okazji, na którą wykonywana jest figurka. Przykładowo, masa może posłużyć do uformowania figurek nowożeńców na tort weselny. Inną ozdobą, która również sprawdzi się zarówno na torcie weselnym, jak i na wielu innych wypiekach, są cukrowe kwiaty.