Czym jest stewia? Kiedy warto jej użyć?

Słodki smak to jeden z ulubionych smaków nie tylko dzieci. ale także dorosłych. Dzięki słodkiemu smakowi, lepiej smakuje nie tylko herbata, ale też kawa. Jednak jak wiadomo cukier, który używany jest do słodzenia, jest nie zdrowy. Warto dlatego postawić na jego zamienniki, na przykład stewię. Czym ona jest? Warto się o tym przekonać, czytając dalej.

Stewia – czym jest popularny zamiennik cukru?

Stewia to zamiennik cukru, który jest całkowicie naturalny. Co więcej, jest on nie tylko naturalny, ale też niskokaloryczny. Zawiera on zdecydowanie mniej kalorii niż popularny cukier czy nawet miód. Stewia, którą kupimy m.in. na https://fitorsweet.pl/cukier-i-zamienniki/slodziki-i-zamienniki-cukru/stewia idealnie nadaje się do słodzenia przeróżnych napoi oraz potraw. Można między innymi wykorzystać stewię do:

  • herbaty,
  • kawy,
  • do słodkich wypieków.

Stewię można spotkać w postaci białych pastylek do słodzenia, ale też w formie proszku, który jest bardzo uniwersalny. Skąd jednak bierze się stewia?

Stewia – skąd ona właściwie się bierze?

Stewia bierze się prosto z natury, a konkretnie jest to roślina, którą następnie można zamienić na słodzik. Stewię można wyhodować, jednak dużo bardziej opłaca się kupienie gotowego produktu. Stewia jest zdecydowania słodsza niż cukier, przez co można jej używać w niewielkich ilościach. Jej słodycz jest dużo wyższa niż ta znana z cukru. Co więcej, stewia ma niską kaloryczność, dlatego jest ona polecana osobą dbającym o figurę oraz diabetykom. Warto się do niej przekonać oraz sprawdzić, jak jeszcze można wykorzystać stewię w swojej kuchni. Jej data przydatności jest długa, dlatego bez obaw można ją przechowywać jak zwykły cukier, w suchym miejscu. Jest to zamiennik, który nieustannie zyskuje na popularności ze względu na swoje liczne zalety oraz korzystną cenę, którą można znaleźć w sklepach online. Warto się przekonać do stewii.

Możesz również polubić…