Domowe wypieki niczym z najlepszej cukierni
Słodycze karmią nie tylko żołądki, ale także oczy i serca. Mało kto potrafi odmówić sobie kawałka czekolady, a tym bardziej domowej szarlotki, czy sernika. Coraz więcej osób także, poza degustacją wypieków, zaczęło pasjonować się również ich przygotowaniem i sztuką dekoracji.
Nowoczesne cukiernictwo
Minęły już czasy, w których szczytem cukierniczych możliwości aranżacyjnych było ozdabianie deserów kleksem śmietany i różami z opłatka, swoją drogą pozbawionego smaku. Obecnie wypieki zaskakują nie tylko niestandardowymi połączeniami składników, ale także wyglądem przypominającym słodkie dzieła sztuki. Najlepsi cukiernicy prześcigają się w pomysłach na stylizacje swoich ciast, tortów oraz deserów, a pasjonaci i gospodynie domowe chętnie inspirują się podpatrzonymi, choćby na Instagramie kreacjami. Bogaty wybór rękawów cukierniczych w sklepach, form i narzędzi do modelowania, pozwala wszakże nawet we własnej kuchni tworzyć wypieki niczym z Cake Designers World Champion.
Domowa ciastkarnia
Z pewnością wiele osób rozpoczynających dopiero przygodę z deserami zastanawia się, jak wybrać rękaw cukierniczy, by móc tworzyć ciasta rodem z Pinteresta. Szpryca jest bowiem niezwykle uniwersalnym akcesorium, służącym przede wszystkim do dekoracji, ale w zależności od końcówki, można używać jej także do nadziewania, czy wyciskania kształtów, na przykład eklerów, czy bez. Rękawy cukiernicze można nabyć w wersji jednorazowej, papierowej bądź foliowej, ale szeroko dostępne są również takie wielokrotnego użytku, wykonane ze specjalnej tkaniny, albo silikonu. Wybór tworzywa i trwałości worka zależy całkowicie od preferencji użytkownika, najważniejsza natomiast jest dobrej jakości tylka, wszakże to za jej pomocą powstają najbardziej fantazyjne zdobienia na wypiekach.
Profesjonalne akcesoria cukiernicze mogą znacznie ułatwić pracę nad zdobieniem ciasteczek, czy tortów. Warto zatem wybierać szpryce, blachy, czy szpatułki renomowanych producentów, by ciesząc się ich ergonomią i niezawodnością, szlifować swój słodki warsztat.