Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w lokalu gastronomicznym?
W lokalu gastronomicznym najważniejsza jest kuchnia. To jest serce i dusza lokalu, która ergonomicznie umeblowana ułatwia pracę. Jak umeblować kuchnię w lokalu gastronomicznym, by była wygodna i funkcjonalna?
Niezbędne wyposażenie
Nie zależnie od tego jaką powierzchnią kuchni dysponuje lokal gastronomiczny pewne rzeczy muszą się w niej znaleźć. Podstawowym wyposażeniem kuchni jest sprzęt chłodniczy, akcesoria do obróbki wstępnej, urządzenia do obróbki termicznej, sprzęt do zmywania, meble, wyposażenie dodatkowe i drobne. Wszystkie, te niezbędne grupy sprzętów, przedstawia w ofercie katalog produktów bartscher.
Zaplanowanie ergonomicznego wnętrza to nie wszystko. W gastronomii niezmiernie ważnym elementem jest zgodność z zasadami Sanepidu i HACCP. W tej kwestii warto skontaktować się z bartscher Polska (https://www.gastropuls.pl/bartscher.html) , gdzie można nie tylko kupić sprzęt, który jest konieczny w każdej kuchni, ale przede wszystkim zasięgnąć porady, jaki sprzęt jest niezbędny przy konkretnym rodzaju usług oraz jak rozplanować wyposażenie kuchni.

Podział na strefy
Kuchnia, która jest prawidłowo i funkcjonalnie umeblowana, musi mieć zachowany podział na strefy. To dzięki takiemu podziałowi można zachować porządek w kuchni. Meble bartscher polska w kuchni muszą mieć zachowany rozkład, który umożliwi równoczesną pracę kilku osób, które wzajemnie nie będą sobie przeszkadzały, a ich miejsca pracy nie będą się przenikały.
Planując umeblowanie kuchni w lokalu gastronomicznym korzystniej jest zasięgnąć porady przed zakupem sprzętu, gdyż to pomoże dobrze zaplanować wyposażenie kuchni oraz ograniczyć koszty dzięki racjonalnemu wyborowi tylko niezbędnego wyposażenia.