6 zasad: Jak użytkować formy silikonowe?

W cukiernictwie, zwłaszcza tym domowym, zauważa się liczne zmiany. Należy do nich między innymi to, że stosuje się formy silikonowe, które świetnie się sprawdzają w praktyce.

Jak stosować formy silikonowe?

Wiele pań nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, że formy silikonowe można stosować z największą łatwością. Należy tylko pamiętać o paru ważnych zasadach:
1. Formę zawsze po użyciu należy umyć i wytrzeć całkowicie do sucha – dzięki temu powłoka będzie nam dłużej służyć.
2. Forma nie powinna mieć bezpośredniego kontaktu z jakimkolwiek płomieniem.
3. Zanim zastosuje się formę silikonową pierwszy raz należy ją dokładnie umyć, a następnie nasmarować jakimś tłuszczem, na przykład olejem czy roztopionym masłem lub margaryną; w przypadku deserów, które mają trafić do zamrażalnika o wiele lepszy będzie olej migdałowy lub też bardziej dostępny kokosowy.
4. Forma nie powinna mieć styczności z ostrymi narzędziami, ponieważ może ulec zniszczeniu. Nie można więc kroić na niej ciast, ponieważ można w ten sposób formę uszkodzić.
5. Jeżeli forma ma być używana w mikrofalówkach lub piekarnikach to nigdy nie można używać w tym czasie opcji grill.
6. Formy silikonowe niekoniecznie muszą być używane tylko i wyłącznie do pieczenia. W związku z tym, że mają bardzo duży zakres wytrzymałości termicznej można stosować je również w zamrażalnikach czy lodówkach do serwowania zimnych deserów.

Stosując się do w/w zasad formy silikonowe będą długo w użytku.

Może Ci się również spodoba