Jak wybrać blachę do pieczenia?
Udane pieczenie zależy nie tylko od potrawy i przepisu, ale także od naczyń kuchennych. Rodzaj materiału, kształt i rozmiar to ważne czynniki przy wyborze blachy do pieczenia. Można znaleźć nie tylko tradycyjne patelnie aluminiowe, ale także szklane, żeliwne, ceramiczne, teflonowe, silikonowe i stalowe. Ramowe, perforowane, elektryczne — producenci naczyń kuchennych starają się dostosować do potrzeb klientów. Jak odnaleźć się w tej różnorodności i kupić dokładnie to, czego potrzebujesz? Przeczytaj, jaka blacha do pieczenia jest najlepsza do ciastek czy bułek.
Małe wyroby piekarnicze
Pieczywo porcjowane nazywane jest przez piekarzy „małymi kawałkami”. Należą do nich bułki, ciasta, muffiny, bułki, croissanty, herbatniki i podobne artykuły.
Aluminiowe formy do pieczenia znów trafiają na szczyt listy. A to dlatego, że mają mnóstwo zalet przy pieczeniu ciasta:
- Nagrzewają się równomiernie i szybko; nie przypalają się;
- Nie zginają się;
- Nie rdzewieją;
- Nie ważą tak dużo.
Wypieki nie przywierają przy użyciu papieru do pieczenia lub oleju. Wypieki szybko stygną i łatwo odchodzą od powierzchni formy. Najlepiej używać blach do pieczenia z niskimi brzegami.
Stosunkowo nowym materiałem na blachy do pieczenia jest stal aluminiowana. Trwałe formy wykonane ze stali aluminiowanej są popularne wśród profesjonalnych kucharzy, ponieważ szybko rozprowadzają ciepło i powodują szybkie brązowienie pieczywa. Takie przybory są jednak droższe od swoich zamienników, znajdziesz je tutaj.
Blacha piekarnicza
Do wykonania ciast najlepiej wybrać blachę do pieczenia z wysokim brzegiem co najmniej 4 cm. Płynne ciasto biszkoptowe wlewamy nie wyżej niż do 2/3 wysokości obręczy.
Ciasta wyrabia się w prostokątnych lub kwadratowych formach, torty najczęściej mają formę okrągłą.
Do ciast najlepiej nadają się:
- Lekkie aluminiowe blachy do pieczenia;
- Grube tortownice z powłoką nieprzywierającą;
- Jednorazowe formy papierowe.
Papierowe lub foliowe foremki są bardzo poręczne, ale mają wadę — trzeba za każdym razem kupować nowe, a miękkość obręczy może deformować ciastka.