Jak wybrać dobry nóż do kuchni?

Wiele osób nie zdaje sobie do końca sprawy z tego, jak ogromne znaczenie w kuchni ma odpowiedni nóż. Z tego też powodu kupowane są modele przypadkowe, wybierane bez odpowiedniej analizy i bez zwracania uwagi na ich detale. Jak można się szybko przekonać, tak kupiony nóż z pewnością nie będzie ani skuteczny, ani wygodny. Jak wybrać noże kuchenne, aby korzystało się z nich wygodnie i efektywnie, a także, aby spełniały one swoje zadania możliwie jak najlepiej? Na co w takim wypadku w pierwszej kolejności trzeba zwracać uwagę?

Jaki rodzaj noża się potrzebuje?

Zdecydowanie najbardziej podstawową sprawą, o której trzeba pamiętać, gdy kupuje się noże do kuchni, to jaki konkretnie musi być ich rodzaj. Jak się bowiem okazuje, na rynku znaleźć można kilka, a często nawet kilkadziesiąt różnych modeli noży, które różnią się przede wszystkim wielkością, lecz również kształtem, co pozwala dzięki temu wykonywać inne zadania. Jakie są zatem te najważniejsze noże, które w kuchni muszą się znaleźć, a także jakie są dodatkowe, które warto w niej mieć?

Z całą pewnością najbardziej podstawowym nożem kuchennym jest ten, który służyć będzie do krojenia nim chleba. Jego cechą charakterystyczną jest długość, a także szeroko rozmieszczone ząbki. Oprócz niego warto mieć w kuchni także specjalny nóż szefa kuchni, który idealnie nadaje się do szatkowania i przygotowywania do dalszej obróbki wszystkich produktów, w tym oczywiście mięs, czy też warzyw. Na koniec warto mieć w kuchni także specjalny nóż do obierania warzyw, który charakteryzuje się swoimi niewielkimi rozmiarami.

Oczywiście te trzy noże nie są jedynymi, które można znaleźć na rynku i którymi warto się zainteresować. Oprócz nich warto mieć także specjalny, bardzo cienki nóż do filetowania, który jest idealny do przygotowania ryb. Co więcej, poleca się kupienie również noża do sera, który wyposażony jest w specjalne otwory zabezpieczające nóż przed przyklejaniem się do sera.

model noży kuchenny ze zdjęcia powyżej pochodzi z Witek.pl

Z jakiego materiału powinien być zrobiony nóż kuchenny?

Oczywiście podczas wybierania noża do kuchni nie można skupiać się tylko i wyłącznie na aspekcie użytkowym. Równie istotne są różne cechy praktyczne, w tym oczywiście w pierwszej kolejności materiał, z którego dane noże zostały zrobione. Wpływać to będzie przede wszystkim na ich jakość wykonania, odporność na uszkodzenia czy też na wygodę użytkowania.

Jeśli chodzi o najpopularniejszy w Polsce nóż, to nie ma wątpliwości, że jest nim model stalowy. Jest to wersja dość tania, która cechuje się wysoką uniwersalnością, a także dużą odpornością na uszkodzenia. Nie ma ryzyka, że upadek taki nóż zniszczy, czy też, że ułamie się on podczas krojenia. Niestety sporą wadą jest także to, że dość szybko się tępi, a także narażony jest na działanie korozji.

Konkurentem noża stalowego, który coraz częściej widywany jest w kuchniach, jest z całą pewnością wersja ceramiczna. Najważniejszą zaletą takiego modelu jest to, że przez znacznie dłuższy czas pozostaje on ostry. Nie jest to także nóż wrażliwy na rdze, więc nie wymaga właściwie żadnej pielęgnacji. Wadą w tym wypadku jest duża podatność na połamanie, ponieważ taki nóż jest dość kruchy.

Możesz również polubić…