Jak wybrać makaron bezglutenowy?
Makaron to podstawowy produkt w diecie wielu osób. Można go szybko przygotować na różne sposoby, wykorzystując proste dodatki i aromatyczne przyprawy. Niestety niektórzy muszą eliminować go ze swojego jadłospisu. Dotyczy to osób na diecie bezglutenowej. Na szczęście nie muszą zapominać o pysznym smaku makaronu, ponieważ w ofercie wielu producentów dostępne są makarony bezglutenowe. Są nie tylko równie smaczne jak ich tradycyjne odpowiedniki, ale zawierają także wiele cennych składników odżywczych.
Makaron bezglutenowy – rodzaje
Osoby uczulone na gluten mają spory wachlarz możliwości, wybierając makaron. Do najpopularniejszych past bezglutenowych należą:
- makaron kukurydziany,
- makaron amarantusowy,
- makaron ryżowy biały i czerwony,
- makaron ciecierzycowy,
- makaron gryczany.
Konsumenci najczęściej wybierają makaron kukurydziany, który cechuje się żółtym zabarwieniem, prostym przygotowaniem i dobrym smakiem. Makaron bezglutenowy zyskuje wielu zwolenników również wśród osób, które nie wykazują żadnych alergii. Wszystko za sprawą jego smaku, który niewiele różni się od tradycyjnego.
Makaron bezglutenowy – przygotowanie
Przyrządzając makaron bezglutenowy, należy stosować się do zaleceń producenta podanych na opakowaniu. Niektóre produkty wymagają dłuższego, inne krótszego czasu gotowania. Dostarczający głównie węglowodanów produkt spożywczy można połączyć razem z warzywami, pestkami i nasionami, a także różnymi sosami, czego efektem może być wyśmienity obiad, jak i smaczna kolacja. Makaron bezglutenowy świetnie komponuje się także z przyprawami i świeżymi ziołami, przede wszystkim listkami bazylii.