Jak wybrać makaron bezglutenowy?

Makaron to podstawowy produkt w diecie wielu osób. Można go szybko przygotować na różne sposoby, wykorzystując proste dodatki i aromatyczne przyprawy. Niestety niektórzy muszą eliminować go ze swojego jadłospisu. Dotyczy to osób na diecie bezglutenowej. Na szczęście nie muszą zapominać o pysznym smaku makaronu, ponieważ w ofercie wielu producentów dostępne są makarony bezglutenowe. Są nie tylko równie smaczne jak ich tradycyjne odpowiedniki, ale zawierają także wiele cennych składników odżywczych.

makaron bezglutenowy

Makaron bezglutenowy – rodzaje

Osoby uczulone na gluten mają spory wachlarz możliwości, wybierając makaron. Do najpopularniejszych past bezglutenowych należą:

  • makaron kukurydziany,
  • makaron amarantusowy,
  • makaron ryżowy biały i czerwony,
  • makaron ciecierzycowy,
  • makaron gryczany.

Konsumenci najczęściej wybierają makaron kukurydziany, który cechuje się żółtym zabarwieniem, prostym przygotowaniem i dobrym smakiem. Makaron bezglutenowy zyskuje wielu zwolenników również wśród osób, które nie wykazują żadnych alergii. Wszystko za sprawą jego smaku, który niewiele różni się od tradycyjnego.

Makaron bezglutenowy – przygotowanie

Przyrządzając makaron bezglutenowy, należy stosować się do zaleceń producenta podanych na opakowaniu. Niektóre produkty wymagają dłuższego, inne krótszego czasu gotowania. Dostarczający głównie węglowodanów produkt spożywczy można połączyć razem z warzywami, pestkami i nasionami, a także różnymi sosami, czego efektem może być wyśmienity obiad, jak i smaczna kolacja. Makaron bezglutenowy świetnie komponuje się także z przyprawami i świeżymi ziołami, przede wszystkim listkami bazylii.

Może Ci się również spodoba