Jak wybrać odpowiedni szynkowar?

W dobie pogarszającej się jakości żywności coraz więcej osób decyduje się na domową produkcję różnego rodzaju produktów spożywczych: chleba jogurtu lub kefiru, a także wędlin.

W przypadku produkcji wędlin wiele osób dosyć szybko się zniechęca — zwykłe pieczone mięso może i jest smaczne i doskonale zastępuje kupne, nafaszerowane chemią wędliny, jednak jest z reguły dosyć suche i szybko się nudzi. Z kolei, by produkować bardziej zaawansowane typy wędlin konieczna jest wędzarka. Nawet posiadając własny dom i ogródek nie każdy jest w stanie wygospodarować na nią miejsce. Doskonałym rozwiązaniem jest zakup szynkowaru. Dzięki temu spektrum produkowanych wędlin może rozszerzyć się nie tylko o parzoną szynkę, ale także szereg innych produktów, w tym rolowany boczek lub mielonkę.

Jak działa szynkowar?

Szynkowar jest to dosyć proste naczynie kuchenne. Najczęściej wykonany jest z metalu — przede wszystkim stali nierdzewnej. Składa się z pojemnika, sprężyny dociskowej i przykrywki. Niektóre wyposażone są także w termometr. Do szynkowaru wkłada się przygotowane mięso, następnie za pomocą sprężyny i metalowej lub plastikowej wkładki dociska się je. Po zamknięciu pokrywy mięso z reguły zostawia się do dalszego marynowania, a także po to by sprężyna szynkowaru dobrze je skompresowała. Następnie należy go umieścić w garnku wypełnionym wodą i rozpocząć podgrzewanie. Mięso w szynkowarze parzy się, czy też gotuje odpowiednią ilość czasu. Urządzenie sprawia, że mięso nie może się przypalić, a ciepło rozprowadzane jest równomiernie. Po skończonym gotowaniu przyrząd z gotową wędlinę trzeba szybko schłodzić.

Rodzaje szynkowarów

Wyróżnia się szynkowary prostokątne i w kształcie walca; występują one także w różnych rozmiarach. Jeśli chodzi o kształt powinniśmy po prostu kierować się preferencjami, co do formy wędliny. Przyrząd w formie walca łatwiej zmieścić do garnka, gdyż stoją w nim pionowo. Część szynkowarów prostokątnych wymaga dosyć dużego naczynia do podgrzewania. Jeśli zaś chodzi o rozmiar to decydujące znaczenie powinny mieć „moce przerobowe” rodziny. Wędliny z szynkowara są pyszne, ale ich trwałość nie jest zbyt długa — należy więc pomyśleć, jaką ilość wędliny jesteśmy w stanie zjeść w ciągu tygodnia.

Może Ci się również spodoba