Jak wybrać zamrażarkę skrzyniową?
Zakup oddzielnej zamrażarki skrzyniowej może się okazać sporym ułatwieniem codziennego życia w lokalu gastronomicznym. Czym takie urządzenia różnią się one od swoich szufladowych odpowiedniczek? Sprawdź co warto wiedzieć przed ich zakupem?
Zamrażarka skrzyniowa czy szufladkowa?
Zamrażarki w postaci skrzyni to nic innego jak urządzenia które został wyposażone w drzwiczki otwierane do góry. Ze względu na bardzo duże gabaryty doskonale sprawdzą się przede wszystkim w lkalach gastronomicznych i w rodzinach, gdzie każdego dnia sporo się gotuje. Przeciętna pojemność takiej zamrażarki wynosi 200 litrów, choć często można również natrafić na egzemplarze o jeszcze większym litrażu.
Z kolei zamrażarki szufladowe charakteryzują się ciekawszym designem oraz ogromną wygodą użytkowania. W przeciwieństwie do dużych zamrażarek skrzyniowych, gdzie mrożonki umieszcza się warstwowo, produkty w zamrażarkach typu szuflady są rozmieszczone równomiernie.
Jak dopasować zamrażarkę do włąsnych potrzeb?
Aby zamrażarka skrzyniowa (https://www.gastropuls.pl/zamrazarki-skrzyniowe) lub szufladkowa spełniła nasze wymagania, przed zakupem należy wziąć pod uwagę kilka ważnych parametrów, takich jak:
- wymiary
- pojemność
- klasa energetyczna
- klasa mrożenia
- czas pracy w przypadku braku dostępu do prądu.
Gdzie ustawić zamrażarkę?
Najlepszym miejscem do zainstalowania zamrażarki jest kuchnia lub zaplecze lokalu gastronomicznego. Dzięki takiej lokalizacji wszystkie produkty będą zawsze pod ręką. Równie dobrym wyborem bywają również zaciemnione spiżarnia bądź nawet garaż. W każdym przypadku należy jednak zadbać o to, aby zamrażarka nie miała kontaktu z wilgocią.