Jaką deskę do krojenia kupić?

W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszy się drewniana deska do krojenia z GastroPuls. Bez wątpienia deski wykonane z drewna cieszą się zdecydowanie największym zainteresowaniem. Są bardzo łatwo dostępne, trwałe i wygodne w użytkowaniu. Prezentują się pięknie za sprawą nowoczesnego designu.

Zakup deski do krojenia

Naturalny materiał powoduje, że deski drewniane mają bakteriobójcze właściwości, a do tego wykazują właściwości do zasklepiania drobnych nacięć. Trzeba jednak koniecznie pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji desek do krojenia. Dostępne są także deski szklane oraz kamienne, ale czasami mogą one tępić noże. Po każdym użyciu drewnianą deskę należy umyć pod bieżącą wodą. Warto podkreślić, że drewnianych desek nie można myć w zmywarce. Po opłukaniu trzeba deskę dokładnie wytrzeć suchą ściereczką. W innym wypadku drewno może wchłaniać wodę. To w połączeniu z resztkami jedzenia sprawia, że deska staje się doskonałą pożywką dla wszystkich bakterii. Raz na jakiś czas powinno się też dezynfekować deskę do krojenia. Można to zrobić bardzo łatwo, czyli przy użyciu soli. Wystarczy posypać deskę solą i zostawić ją na noc. Sól osusza drewno, a także je rozjaśnia i likwiduje nieprzyjemne zapachy. Wiele uzależnione jest od tego, z jakiego rodzaju drewna wykonana została deska. Najczęściej deski produkuje się z buka, cisu, dębu, jesionu oraz akacji. Powszechnie się przyjęło, że im twardsza deska, tym jest lepsza. Jako podkładka pod nagrzane garnki drewniane deski nadają się idealnie. Są też dobre do krojenia pieczywa, ale ryby oraz mięso lepiej kroić na deskach z innych materiałów. Tendencja do wchłaniania wody i zapachów to główna wada drewnianych desek do krojenia.

Rodzaje desek do krojenia

Przed pierwszym użyciem należy zaimpregnować deską przy użyciu jadalnego oleju. Gdy się tego nie zrobi to deska może się odbarwiać. W różnych kształtach oraz rozmiarach dostępne są drewniane deski do krojenia. Deski mogą być małe i poręczne lub grube i duże. Dostępne są nawet deski o kształcie owalnym oraz okrągłe. Niektóre modele posiadają także ostrzałkę do noży. Z deską drewnianą dosyć często mylona jest deska bambusowa. Z mocno sprasowanej trawy wyprodukowane są deski bambusowe. Warto dodać, że trawa ułożona jest w poprzek, dlatego nie ma potrzeby używania klejów podczas produkcji. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że deski do krojenia bambusowe są bardzo twarde. Można nawet powiedzieć, że są twardsze od desek wykonanych z bukowego drewna. Nie trzeba ich impregnować przed pierwszym użyciem, ponieważ nie nasiąkają wodą. Takich desek też nie powinno się myć w zmywarce.

Możesz również polubić…