Jaki garnek wybrać?

Mało jest naczyń tak odpornych i wytrzymałych jak garnek żeliwny. Jest on bardzo funkcjonalny i można go użyć do przyrządzenia wielu potraw. Cena naczynia żeliwnego jednak jest też dosyć wysoka, dlatego nie każdy może sobie jednorazowo pozwolić na tak duży wydatek. 

Inwestycja na lata

Należy jednak pamiętać, że jest to inwestycja, z której mogą korzystać jeszcze następne pokolenia. Do przygotowania deseru najlepiej użyć niewielkiego garnka o średnicy 10 cm. Można w ten sposób podać zapiekane owoce, babeczki lub muffinki. Warto przemyśleć, czy nie opłaca się bardziej zamówić zestawu garnków. Naczynia żeliwne idealnie pasują do wypieku chleba i ciast. Należy jednak pamiętać, żeby wielkość była odpowiednio dopasowana do wielkości rodziny lub liczby gości. Niestety powszechnym zjawiskiem jest marnowanie jedzenia, podczas gdy wielu ludzi na świecie umiera z głodu i braku wody. Do pieczenia chleba najlepiej użyć garnku o średnicy większej niż 20 cm. Gotowanie nie musi być wcale rutynową czynnością, ponieważ przygotowując potrawy można za każdym razem robić coś nowego. 

Akcesoria kuchenne

Niezbędne są jednak fachowe akcesoria kuchenne, dzięki którym wszystko przebiegnie sprawniej i szybciej. Dlatego w każdej kuchni powinny znaleźć się trwałe garnki żeliwne tego typu: https://ostry-sklep.pl/garnki-zeliwne, w których można przygotować potrawy bogate w składniki odżywcze. Najlepiej kupować produkty od sprawdzonych i renomowanych producentów, którzy wiele lat działają na rynku i cieszą się dobrą opinią. Jeżeli chodzi o garnki to kluczowa jest jakość żeliwa oraz wykonanie. Warto zwrócić uwagę na fakt, że w sprzedaży są dostępne są modele w różnych wersjach kolorystycznych. To wieloetapowy proces emaliowania sprawia, że mają potem bardzo dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz korozję. Utrzymują dosyć długo wysoką temperaturę potrawy oraz równomiernie rozprowadzają ciepło, dlatego nic nie powinno przywierać do naczynia. Żeliwo jest idealnym materiałem do produkcji garnków, ponieważ możliwe jest rozgrzanie naczynia do bardzo wysokiej temperatury, dzięki czemu poprawiają się walory smakowe przygotowywanych dań.

Może Ci się również spodoba