Jakie pomidory na przetwory wybrać?

Jeżeli chcemy w zimie delektować się smakiem pomidorów czy wykorzystać je do swoich potraw, to dużo wcześniej powinno zrobić przetwory. Dla wielu osób jest to smak ciepłych letnich dni zamkniętych w słoiku. Oczywiście w zimie można kupić pomidory na okolicznych straganach czy w sklepach, jednakże nie mają tak wyrazistej barwy oraz smaku jak te w lecie. Dzięki występowaniu wielu gatunków tych oto warzyw jesteśmy w stanie oprócz przygotowania tradycyjnych przetworów, również prowadzić wszelakie eksperymenty z nieoczywistymi odmianami. Dziś skupimy się na przetworze, jakim są pomidory w zalewie.

Jakie pomidory nadają się na przetwory?

Oczywiście powinny być dojrzałe oraz świeże. Dzięki wykonaniu pomidorów w zalewie jesteśmy w stanie wydłużyć ich okres przechowywania. Jednakże trzeba obalić jeden mit, czyli takie działania nie poprawiają jakości produktów. Kiedy do słoika umieścimy przynajmniej jeden pomidor z pleśnią, to następnie zainfekowane zostaną kolejne, aż cały słój będzie trzeba wyrzucić. Przed zakupem tych ważnych dobrze jest szczegółowo im się przyjrzeć. 

pomidory w zalewie

Odmiany pomidorów

Wybór najlepszej odmiany pomidorów jest całkowicie uzależnionych od naszych preferencji smakowych. Najczęściej są wykorzystywane do sosów albo robi się z nich przetwory. Kiedy potrzebujemy ususzyć kilka pomidorów, wówczas wybierzmy tę mięsiste. Jak już jesteśmy przy tego typu pomidorach, to idealnie sprawdzają się w planie, który zakładana po gotowaniu przetworów muszą pozostać w nich kawałki warzyw. Wodniste pomidory są kompletnym przeciwieństwem, dlatego są wodniste oraz łatwo się rozpadają.

Możesz również polubić…