Jakie pomidory na przetwory wybrać?
Jeżeli chcemy w zimie delektować się smakiem pomidorów czy wykorzystać je do swoich potraw, to dużo wcześniej powinno zrobić przetwory. Dla wielu osób jest to smak ciepłych letnich dni zamkniętych w słoiku. Oczywiście w zimie można kupić pomidory na okolicznych straganach czy w sklepach, jednakże nie mają tak wyrazistej barwy oraz smaku jak te w lecie. Dzięki występowaniu wielu gatunków tych oto warzyw jesteśmy w stanie oprócz przygotowania tradycyjnych przetworów, również prowadzić wszelakie eksperymenty z nieoczywistymi odmianami. Dziś skupimy się na przetworze, jakim są pomidory w zalewie.
Jakie pomidory nadają się na przetwory?
Oczywiście powinny być dojrzałe oraz świeże. Dzięki wykonaniu pomidorów w zalewie jesteśmy w stanie wydłużyć ich okres przechowywania. Jednakże trzeba obalić jeden mit, czyli takie działania nie poprawiają jakości produktów. Kiedy do słoika umieścimy przynajmniej jeden pomidor z pleśnią, to następnie zainfekowane zostaną kolejne, aż cały słój będzie trzeba wyrzucić. Przed zakupem tych ważnych dobrze jest szczegółowo im się przyjrzeć.
Odmiany pomidorów
Wybór najlepszej odmiany pomidorów jest całkowicie uzależnionych od naszych preferencji smakowych. Najczęściej są wykorzystywane do sosów albo robi się z nich przetwory. Kiedy potrzebujemy ususzyć kilka pomidorów, wówczas wybierzmy tę mięsiste. Jak już jesteśmy przy tego typu pomidorach, to idealnie sprawdzają się w planie, który zakładana po gotowaniu przetworów muszą pozostać w nich kawałki warzyw. Wodniste pomidory są kompletnym przeciwieństwem, dlatego są wodniste oraz łatwo się rozpadają.