Jakie są najpopularniejsze rodzaje naleśnikarek?

W sklepach AGD można znaleźć bardzo wiele modeli naleśnikarek, dlatego też tym bardziej warto dowiedzieć się o nich nieco więcej. Dostępne urządzenia różnią się między sobą nie tylko ceną, designem i jakością wykonania, ale również wieloma kluczowymi parametrami. Niniejszy artykuł to doskonały wybór właśnie dla tych osób, które chcą poznać najpopularniejsze urządzenia.

Niezawodne naleśnikarki gastronomiczne

Najbardziej zaawansowanym sprzętem jest oczywiście naleśnikarka gastronomiczna, która jest podstawowym wyposażeniem wielu lokali komercyjnych. Opisywany sprzęt można spotkać nie tylko w restauracjach i cukierniach, ale również w śniadaniowniach, które w Polsce cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Do wyboru są naleśnikarki elektryczne i gazowe. Warto wspomnieć także o tym, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby tego typu sprzęt wybrać również do domu. Z ekonomicznego punktu widzenia zdecydowanie korzystniejszym rozwiązaniem będą jednak naleśnikarki domowe.

Naleśnikarki automatyczne

Naleśnikarki automatyczne, to nic innego jak urządzenia przemysłowe, które zaprojektowane zostały do ciągłego wytwarzania naleśników. Sprzęty tego typu wykorzystywane są na szeroką skalę w kuchniach gastronomicznych i fabrykach, które wytwarzają różnorodne półprodukty spożywcze.

Uniwersalne naleśnikarki gazowe

Naleśnikarka gazowa, jak sama nazwa wskazuje, wymaga nieustannego podłączenia do źródła gazu. Jeżeli chodzi o mechanizm działania, to urządzenia tego typu do złudzenia przypominają zwykłe płyty grzewcze. Pod strefą gazową znajduje się specjalny palnik, który odpowiada za rozgrzanie naleśnikarki do bardzo wysokich temperatur. Tego typu urządzenia bardzo dobrze sprawdzą się do serwowania przekąsek na festynach. Dzięki butli z gazem nie ma potrzeby podłączenia do energii elektryczne.

Naleśnikarki elektryczne

Jeżeli chodzi o mechanizm zasilania, to wyróżnić można także naleśnikarki elektryczne, które mogą pochwalić się wieloma zaletami. Urządzenia tego typu wybierane są nie tylko do domu, ale również do zdecydowanie bardziej zaawansowanych zadań. Po podłączeniu do prądu bez problemu można smażyć pyszne naleśniki na rozgrzanych płytach. Jest to bardzo wygodne i niesłychanie praktyczne rozwiązanie. Do użytku domowego w zupełności wystarczą urządzenia o mocy minimum 900 W. Przy użytku komercyjnym warto postawić na wydajniejszy sprzęt o mocy 3000 W. Dobra naleśnikarka powinna posiadać również solidną obudowę i regulację temperatury. Komfort smażenia mogą zwiększyć dodatkowe akcesoria.

Może Ci się również spodoba