Jakie właściwości posiada melasa trzcinowa?

Melasa trzcinowa to produkt, na który stawiają przede wszystkim osoby ceniące zdrową, naturalną żywność. Dobrze byłoby dowiedzieć się, jaki wpływ na organizm posiada trzcinowa melasa. Warto również mieć świadomość tego, do czego jest on właściwie wykorzystywany. Okazuje się, że melasa znajduje całkiem sporo zastosowań kulinarnych, co niektórych może pozytywnie zaskoczyć. 

Jakie są właściwości trzcinowej melasy?

melasa trzcinowa

Melasa trzcinowa jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla rafinowanego cukru trzcinowego. Co ciekawe, niektórzy uważają również, że ten gęsty i słodki syrop jest smaczniejszy. Najlepiej jednak przekonać się o tym samemu. Melasa trzcinowa może okazać się pomocna w walce z takimi problemami jak:

  • zaparcia
  • obniżone libido
  • anemia
  • zahamowanie wzrostu włosów

W produkcie tym znajduje się bowiem szereg witamin i minerałów, które charakteryzują się dobrym wpływem na stan organizmu. Jest bogata przede wszystkim w witaminy z grupy B, jak również w cenny magnez i wapń. 

Do czego melasa trzcinowa może być wykorzystywana?

Wiele osób zastanawia się nad tym, do czego melasa trzcinowa może być wykorzystywana. Tak naprawdę, do dyspozycji jest cały szereg możliwości. Nada się ona zarówno do pieczenia, jak i do gotowania. Co ciekawe, można wykorzystać ją zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Śmiało można posłodzić nią także różnego rodzaju napoje, takie jak herbata czy koktajl warzywno-owocowy. Wzbogaca ona również smak jogurtów, muesli oraz twarogu. Ważne jest to, aby melasa była naturalnym produktem. Warto więc czytać etykiety znajdujące się na słoikach z nią. Dzięki temu, można będzie sprawdzić, czy nie jest ona sztucznie dosładzana. 

Możesz również polubić…