Jedno naczynie, wiele zastosowań
Upiecze potrawę, udusi, podpiecze ją lub ugotuje. Z powodzeniem też zastąpi patelnię, gdy zabraknie jej pod ręką, a danie wymaga wcześniejszego usmażenia. Nie, nie chodzi tu o dobrą wróżkę. To naczynie, które w swojej kuchni powinna mieć każda pani domu.
Do mięsa, warzyw i chleba
Najlepiej brytfanny spisują się w przygotowaniu wszelkiego rodzaju dań mięsnych. Zapiekać i dusić w nich można również ryby i warzywa. Za każdym razem możemy być pewni, że nie stracą one swoich wartości odżywczych. Zwłaszcza, gdy naczynie wyposażone jest w pokrywę. Ta utrzymuje bowiem parę wodną wewnątrz, a to właśnie z nią ulatują cenne witaminy. Chcąc uzyskać chrupiącą skórkę, wystarczy brytfannę odkryć. Bez obaw, że środek potrawy straci na soczystości. Specjalne dno zapobiegające przypaleniu i równomierne rozchodzenie się ciepła wewnątrz naczynia to właściwości, które warto wykorzystać również do pieczenia ciasta lub chleba. Brytfanny są odporne na bardzo wysokie temperatury. Ta wiadomość ucieszy miłośników frytek. Naczynie przyda się do ich przygotowania w warunkach domowych. Równie dobrze, jak w piekarniku, spisuje się postawiona na palniku kuchenki. Wszechstronność jej zastosowania może być sposobem na ograniczanie wydatków na kuchenne akcesoria.
Źródło zdjęć brytfanny użyte w tekście: https://ostry-sklep.pl/brytfanny