Keksówki
Keksówka to idealna forma pozwalająca na przyrządzenie niewielkiego ciasta czy chleba. Nie zawsze bowiem sprawdza się forma o dużych rozmiarach, zwłaszcza w przypadku osób, które mieszkają same. Wówczas mniejsze formy są w zasadzie niezastąpione. Ich zaletą jest jednak nie tylko rozmiar. W zależności od potrzeb można zdecydować się na keksówki z blachy, silikonu czy porcelany. Każde rozwiązanie ma bowiem swoje zalety i wady.
Co warto wiedzieć?
Niektóre formy keksowe jak te tutaj są dodatkowo powlekane specjalną powłoka adhezyjną, która zapobiega przywieraniu ciasta. Są to przede wszystkim foremki silikonowe. Sprawdzają się one w bardzo szerokim zakresie temperaturowym, wykorzystywać je można zarówno do mrożenia, jak i pieczenia w wysokich temperaturach.
Co wybrać?
Dobrej klasy formy równomiernie przewodzą ciepło. Dzięki temu ciasta i chleby są idealnie upieczone, zarówno w środku, jak i na zewnątrz. W ten sposób upiec można nie tylko chleb,ale i pasztet. Foremki wykonane z porcelany czy silikonu są łatwe w czyszczeniu i większego problemu nie sprawia utrzymanie ich w czystości. Wciąż popularne są także formy z blachy, ale mają sporo wad. Te, które nie posiadają ochrony przed korozją szybko rdzewieją.