Koszty to czas i wydatki – zadbaj o odpowiednie opakowania cukiernicze!

Prowadzenie własnego biznesu zawsze wymaga dużego zaangażowania i wysiłku, niezależnie od profilu wykonywanej działalności. Decydując się na cukiernię, musimy wziąć pod uwagę poza oczywistymi zaletami takiej firmy, również i koszty. Zarówno materialne, jak i niematerialne.

Nie wszystko przelicza się na pieniądze

Do niematerialnych kosztów należą długie godziny pracy, jeśli zamierzamy ją wykonywać sami oraz brak (lub bardzo mała ilość) wolnych weekendów. Jeżeli natomiast chcemy zatrudniać pracowników, musimy pamiętać o zastępstwie na czas urlopów i chorobowego, niezbędnych badaniach i zwykłej rozbieżności interesów, która niejednokrotnie nie zrozumiana przez obydwie strony jest przyczyną konfliktów na linii pracodawca – pracownik. Jeśli to samo w sobie nie jest zniechęcające, pomyślmy o ciągłym zaangażowaniu, rozwijaniu firmy, działaniach marketingowych – bez tego w dzisiejszych czasach nawet najlepszy biznes, jeśli nawet nie upadnie, nie będzie dawał takich przychodów, jakie dać może potencjalnie.

Czekają nas wydatki?

Koszty materialne natomiast, to jak w każdej firmie – koszt utrzymania lokalu, energii elektrycznej, wody, ogrzewania i chłodzenia, pracowników (lub własnego ZUSu). Należy oczywiście pamiętać również o kosztach specyficznych dla danej branży. Sprawni marketingowcy zalecają własnie te właściwe dla konkretnego rodzaju działalności koszty wykorzystać w taki sposób, żeby, jeśli ich ponoszenie jest nieuniknione, przyniosły firmie korzyść. Innymi słowy i posługując się przykładem. Prowadząc cukiernię, musimy inwestować w opakowania cukiernicze np. takie – kartonowe kontenery, tacki, półtacki, pudełka na ciastka i torty. Zamawiajmy więc takie, które opatrzone będą naszym logo. Kosztują niewiele więcej niż zwykłe, bez wydruku, a siła działania reklamy tego rodzaju jest niewspółmiernie duża w stosunku do wydanych na zindywidualizowane opakowania kwot.

Możesz również polubić…