Kotlety z jajek i kaszy jaglanej

Bardzo smaczny i łatwy w przyrządzeniu przepis na makaron z wołowiną i sosem sojowym z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Pomysły na obiad dla całej rodziny nie muszą być czasochłonne i skomplikowane.

Składniki potrzebne do przyrządzenia makaronu z wołowiną i sosem sojowym

Do przyrządzenia wyżej wspomnianego dania konieczne będzie 300 gram mięsa wołowego. Makaron najlepiej zakupić w formie świderków, które świetnie sprawdzają się w połączeniu z innymi komponentami potrawy. Należy użyć około 120 gram makaronu. Jeżeli chodzi o przyprawy, to trzeba do potrawy dodać łyżeczkę zielonego pieprzu, dwa drobne ząbki czosnku i cztery łyżeczki sosu sojowego. Potrzebujemy też 1/2 szklanki bulionu. Oczywiście to danie przyprawia się też odpowiednią ilością soli i pieprzu, których dodaje się wedle preferencji. Potrzebne będą też 4 łyżeczki oleju roślinnego.

Sposób przyrządzania makaronu z wołowiną i sosem sojowym

Należy oczyścić mięso z błony i kości i pokroić je na plasterki. Zaleca się, by kroić w poprzek włókien. W dużym garnku trzeba zagotować osoloną wodę i wrzucić do niej makaron. Makaron gotuje się tak, by nie stracił jędrności. Zielony pieprz trzeba zmielić w młynku. Cebulę i czosnek muszą zostać umyte i pokrojone w plasterki. Do przyrządzenia tej potrawy będzie potrzebna głęboka patelnia. Bardzo smaczne kotlety z jajek i kaszy jaglanej nie są może najpopularniejszym daniem w zeszycie lub na tego rodzaju internetowych stronach zawierających pomysły na obiad polskiej pani domu: https://www.mniammniam.com/przepisy,przepisy_na_obiad, ale warto zwrócić na to danie uwagę z wielu powodów. Prócz tego, że jest pyszne, jest też zdrowe i lekkostrawne. Ponadto nie nadszarpnie rodzinnego budżetu. Można je łączyć z różnego rodzaju sałatami, sosami grzybowymi lub pomidorowymi, lub surówkami.

kobieta je obiad w restauracji

Składniki potrzebne do przyrządzenia kotletów z jajek i kaszy jaglanej

Należy ugotować na twardo 8 jajek. Będzie potrzebne też 1 surowe jajko, 1/2 szklanki kaszy jaglanej, pęczek świeżej natki pietruszki, którą trzeba drobno posiekać, 4 łyżeczki prażonego lnu, sezamu lub słonecznika, dwie łyżeczki masła, świeży czarny pieprz. Do panierowania kotlecików wykorzystać należy 6 łyżek tartej bułki, 8 łyżek oleju i dwie łyżeczki masła.

Jak przyrządzić kotlety z jajek i kaszy jaglanej?

Kaszę należy w dużym sitku opłukać zimną wodą i wrzątkiem. To zapobiegnie gorzkiego posmaku. Do garnka należy wlać półtora szklanki wody i zagotować ją. W tym gotuje się kaszę około 10 minut. Żeby nie przywarła do dna garnka trzeba mieszać co jakiś czas. Po ugotowaniu kasza musi się wystudzić. W tym czasie można posiekać drobno jajka, zmieszać je z miękkim masłem, pietruszką, a w końcu z wystudzoną kaszą, prażonym lnem i surowym jajkiem. Następuje moment, w którym trzeba doprawić potrawę solą i pieprzem zgodnie ze swoimi upodobaniami. Z masy należy uformować kotlety, które następnie panieruje się w bułce tartej. Aby kotlety były gotowe do spożycia, trzeba je usmażyć z obu stron na oleju z masłem. Kiedy się zarumienią, są gotowe do skonsumowania. Sugeruje się, by podawać kotlety z sosem vinegret.

Na patelni trzeba rozgrzać olej, gdzie zostanie obsmażone mięso w czasie około 3 minut. Kiedy już mięso znajdzie się na talerzu, skrapia się je sosem sojowym. Na resztce tłuszczu podsmaża się czosnek i cebulę z zielonym pieprzem. Do tego na powrót wkłada się wołowinę z sosem sojowym i dusi w gorącym bulionie lub wodzie z makaronu; Gotowanie trwa minutę. Potem trzeba dodać ugotowany makaron i gotować to wszystko do dwóch minut. Proste pomysły na obiad zawsze znajdą zwolenników.

Możesz również polubić…