Mąka amarantusowa – właściwości i zastosowanie

mąka amarantusowa

Mąka z amarantusa cieszy się coraz większą popularnością wśród osób będących na diecie bezglutenowej, jak również ludzi interesujących się zdrową żywnością. Podpowiadamy, jakie ma właściwości i do czego ją wykorzystać.

Mąka amarantusowa – właściwości prozdrowotne

Amarantus, zwany szarłatem to jedna z najstarszych roślin uprawianych na świecie, która przeżywa swoją drugą młodość w XXI wieku. Jest to spowodowane korzystnym wpływem jaki wywiera na ludzki organizm. Ze względu na swój niski indeks glikemiczny, amarantus i wytworzone z niego produkty poleca się osobom chorym na cukrzyce. Mąki amarantusowe (do kupienia na tej stronie) są bogate w błonnik, białko i minerały takie jak: żelazo, wapń, sód i potas. Wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, są to między innymi:

  • pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego,
  • redukcja ryzyka wystąpienia miażdżycy,
  • przeciwdziałanie chorobie niedokrwiennej serca,
  • opóźnianie procesu starzenia się organizmu,
  • obniżanie stężenia cholesterolu we krwi,
  • pozytywny wpływ na produkcję czerwonych krwinek,
  • sprzyjanie mineralizacji kości.

Mąka z amarantusa – zastosowanie

Mąka amarantusowa posiada bardzo szeroki wachlarz zastosowań w kuchni. Można ją wykorzystać z różnego rodzaju wypieków jak na przykład: chleba, ciastek lub przygotowania naleśników, racuchów i innych placków. Mąkę z szarłatu można też z powodzeniem dodać do omletu lub zagęścić przy jej pomocy ulubiony sos. Należy pamiętać, że mąki amarantusowe nie zawierają glutenu, a co za tym idzie ciasta na ich bazie będą kruche i niezbyt spoiste. Omawiany produkt odnajdzie się najlepiej przy przygotowywaniu wyrobów, które nie muszą rosnąć.

Może Ci się również spodoba