Makaron z soczewicy

Makaron z soczewicy znajduje coraz szersze grono zwolenników, zwłaszcza wśród osób interesujących się zdrowym odżywianiem. Stanowi niezwykle smaczny i bogaty w wartości odżywcze substytut zwykłego makaronu z mąki pszennej. Jakie zalety posiada makaron z soczewicy i z czym można go podawać? Zapraszamy do lektury! 

Dlaczego warto spożywać makaron z soczewicy? 

Istnieje cały szereg powodów, dla których warto wprowadzić do swojej kuchni makaron z soczewicy. Jest to produkt w 100% naturalny i odpowiedni dla wegetarian, ponieważ jego podstawowym składnikiem jest mąka z soczewicy. W przeciwieństwie do tradycyjnego makaronu wyprodukowanego z mąki pszennej, makaron z soczewicy jest bogaty w białko, dzięki czemu śmiało mogą po niego sięgnąć osoby będące na diecie odchudzającej. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego powoduje długotrwałe uczucie sytości, co sprzyja gubieniu zbędnych kilogramów. Dodatkowo makaron z soczewicy stanowi bogate źródło witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B, magnesu, żelaza oraz fosforu. Makaron z soczewicy śmiało mogą spożywać osoby nietolerujące glutenu, ponieważ nie zawiera on zbóż. Jest odpowiedni też dla cukrzyków ze względu na bardzo niski indeks glikemiczny – wynosi on zaledwie 26.

makaron z soczewicy

Z czym można podawać makaron z soczewicy? 

Makaron z soczewicy (dostępny tutaj) można wykorzystać jako bazę do rozmaitych dań. Doskonale smakuje np. z pomidorami, marchewką, cebulą i kurczakiem. Świetnie pasuje również do fasoli, cukinii, szpinaku, buraków oraz dyni. Pomysłów na smaczne dania z makaronem z soczewicy istnieje całe mnóstwo, dzięki czemu produkt ten można przygotowywać wciąż na nowe sposoby. 

Możesz również polubić…