Mleko sojowe- właściwości

Mleko sojowe jest specyficznym rodzajem mleka, jego wątek jest cały czas poruszany w nie jednej dyskusji. Duża część osób zadaje sobie pytanie, czy takie mleko jest zdrowe, czy możne je podawać niemowlętom? Wszystkie to pytanie i podobnie rodzą się z jednej prostej przyczyny. Mianowicie chodzi o skład, gdyż znajdziemy w nim izoflawony sojowe. Lepszym określeniem na mleko sojowe jest napój sojowy, który jest mieszanką tłuszczów, białka i węglowodanów. Nie odgrywało znaczącej roli w żadnej diecie, pierwsze takie napoje były produkowane w Chinach i krajach Azji Wschodniej. 

Mleko sojowe- rodzaje

Nie wyznaczono żadnych norm, które informowałyby o składzie mleka sojowego. Dlatego na sklepowych półkach możemy spotkać różne jego odmiany:

  • Tradycyjne mleko sojowe zawiera 4% białka i jest ekstrem wody z ziarnami soi,
  • Jogurt i kefir są fermentowanymi przetworami mleka sojowego,
  • Napój sojowy jest z aromatyzowany i słodzony,
  • Nabiałowe jest to mleko sojowe, które w wyniku produkcji ma przypominać tradycyjne krowie mleko. Skład białka wynosi 3,5%, poza tym znajdziemy dodatek tłuszczu, soli oraz aromatów nadających bardziej mleczny smak.
mleko sojowe

Mleko sojowe- wartości odżywcze

Ilość wartości odżywczych jest uzależniony jakie mleko sojowe od danego producenta wybierzemy. Jednakże głównie dzielimy je na słodzone i niesłodzone. Zawierają witaminy takie jak A czy D, wapń. Można znaleźć egzemplarze niewzbogacane i w tych kategoriach rozpatrywać ich wartość odżywczą. Najmniej kalorycznym mlekiem sojowym jest niesłodzone. Średnio jedna szklanka może nam dostarczyć 80 kcal. Jest to mniejsza wartość niż w tradycyjnym mleku czy słodzonym. Mleko sojowe w różnych wariantach dostępne jest tutaj https://fitorsweet.pl/naturalne-napoje/napoje-roslinne/napoje-sojowe.

Może Ci się również spodoba