Młody jęczmień – główne właściwości i zastosowania

W ostatnich czasach coraz większą popularnością cieszą się tzw. superfoods, czyli produkty spożywcze o pochodzeniu całkowicie naturalnym, zawierające dużo cennych witamin i minerałów. Wśród tego typu produktów wyróżnia się młody jęczmień. To zielone pędy jęczmienia, które używane są jako składnik wielu produktów spożywczych, takich jak np. napoje, soki, płatki śniadaniowe czy nawet kosmetyki. Młody jęczmień jest także bogatym źródłem wielu składników odżywczych, dzięki czemu często wykorzystywany jest w celu poprawy zdrowia i dobrego samopoczucia.

Młody jęczmień – główne właściwości

Młody jęczmień jest bardzo popularną rośliną, głównie ze względu na niskie wymagania jakościowe gleby. Dzięki temu możliwa jest jego uprawa na całym świecie. Jest rośliną jednoroczną, a najwięcej dobroczynnych składników odżywczych zawiera wtedy, gdy jest jeszcze zielony. W zielonych pędach młodego jęczmienia odnaleźć można szereg cennych witamin i składników odżywczych, m.in.:

  • żelazo, cynk, magnez, wapń,
  • witaminy z grupy B oraz C, K i E,
  • błonnik,
  • aminokwasy,
  • selen, krzem, potas.

Na co pomaga młody jęczmień?

młody jęczmień

Bogaty w składniki odżywcze skład młodego jęczmienia wpływa na jego częste wykorzystywanie w produktach zdrowotnych. Odżywcze i lecznicze właściwości tej rośliny wpływają korzystnie na wiele schorzeń i dysfunkcji, np. układu trawiennego. Stosowanie młodego jęczmienia przynosi korzyści również podczas terapii trądzikowych i w leczeniu ran skórnych. Poza tym młody jęczmień świetnie oczyszcza organizm z toksyn, dzięki zawartości przeciwutleniacza w postaci chlorofilu. Sprzyja także utracie tkanki tłuszczowej. Na jakie dolegliwości może dodatkowo pomagać młody jęczmień? Oto niektóre z nich:

  • nieprawidłowe działanie układu odpornościowego,
  • podwyższony cholesterol,
  • choroby serca,
  • infekcje,
  • niedobory witaminowe,
  • stany anemiczne.

Możesz również polubić…