Na co zwracać uwagę wybierając bemar gastronomiczny?
Bemary gastronomiczne przydają się w każdym typie restauracji i punktów sprzedających jedzenie. To urządzenia, które po prostu powinno się mieć po to, by móc serwować apetyczne dania w odpowiedniej temperaturze. Na co zwracać uwagę przy zakupie bemaru?
Wielkość
Pierwszą ważną sprawą jest wielkość urządzenia. Bemary gastronomiczne bywają bardzo różne. Niektóre są przeznaczone do podgrzewania niewielkich naczyń, a inne do utrzymywania w temperaturze ogromnych tac degustacyjnych. Wielkość bemaru należy dobrać do własnych potrzeb. Nie ma sensu wybierać urządzenia zbyt dużego, bo będzie ono niepotrzebnie zużywało bardzo dużo energii.
Łatwość transportu
Wprawdzie bemar gastronomiczny z Gastronet24 został zaprojektowany do tego, by używać go poza kuchnią, to nie każde urządzenie jest łatwe do przewiezienia. Warto zwrócić uwagę na jego wagę, gabaryt, a nawet długość kabla, która w przypadku imprez w plenerze może mieć ogromne znaczenie.
Temperatura
Podgrzewacze tego typu służą do tego, by podgrzewać wlaną do nich wodę, a ona z kolei ogrzewa przechowywane w metalowych pojemnikach (insertach) jedzenie. Trzeba jednak pamiętać, że bemary mają różną moc i są przystosowane do osiągania różnej temperatury wody. Warto zwrócić uwagę na parametry podawane przez producenta urządzenia. Wśród nich powinna znaleźć się informacja na temat tego, ile czasu bemar gastronomiczny potrzebuje do osiągnięcia zadanej temperatury i ile tak właściwie ona wynosi. Czasami jest też możliwość jej ustawienia. To z kolei pozwoli na ocenę, czy ten konkretny model urządzenia sprawdzi się w danej pracy, czy też jest on dedykowany innym celom.