Najpopularniejsze barwniki spożywcze
We współczesnym świecie produkowana żywność nie tylko ma długi termin do spożycia, ale również świetnie wygląda i doskonale smakuje. Za taki stan rzeczy odpowiedzialne są zarówno substancje konserwujące żywność jak i barwniki spożywcze.
Cechy barwników spożywczych
Barwniki spożywcze Polmarkus stosowane w przemyśle spożywczym odpowiadają przede wszystkim za to, aby nadać żywności ładny, głęboki kolor, który przyciągnie wzrok potencjalnego klienta i utwierdzi jego decyzję o zakupie konkretnego produktu. Barwniki obecnie stosowane są na szeroką skalę i znajdują się w większości pożywienia dostępnego na sklepowych półkach. Dzięki nim żywność prezentuje się atrakcyjnie.
Najczęściej występujące barwniki spożywcze.
To, jakie barwniki spożywcze występują w kupowanych produktach, można z łatwością sprawdzić na opakowaniu żywności. Zgodnie z przepisami krajowymi producent ma obowiązek umieścić takie informacje na etykiecie. Do najbardziej popularnych barwników spożywczych jakie są na szeroką skalę stosowane w naszym kraju należą między innymi: tartrazyna, erytrozyna oraz amarant. Są to syntetyczne barwniki. Oprócz nich w przemyśle spożywczym stosowana jest również grupa barwników spożywczych pochodzenia naturalnego.