Noże – jaki materiał jest najlepszy?
Noże to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Są niezbędne do krojenia, obierania, siekania i nacinania. Warto pamiętać, że ostrza wykonane z kiepskiego materiału szybko się stępią i przestaną spełniać swoją funkcję.
Walcowane czy wykuwane?
Noże kuchenne mogą być wykonane różnymi technikami. Do produkcji ostrzy walcowanych wykorzystuje się arkusze metalu. Taka technologia pozwala na obniżenie kosztów, jednak wykonane w ten sposób noże nie należą do najbardziej wytrzymałych. Lepszą trwałością wyróżniają się noże, jak te z ostry-sklep.pl, wykuwane ze stali nierdzewnej. Jest to trwały i wytrzymały materiał, który jest odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz na korozję.
Inne materiały
Ciekawym rozwiązaniem jest nóż kuchenny zrobiony z tytanu lub ceramiki. Oba materiały charakteryzują się dobrą wytrzymałością i odpornością na stępianie. Wadą tytanu jest niestety bardzo wysoka cena, a ceramiki stosunkowo duża kruchość.
Do najlepszych noży należą te wykonane ze stali damasceńskiej. Wyróżniają się wyjątkowo wysoką jakością wykonania. Są bardzo odporne na uszkodzenia, ostre i trwałe. Niestety zakup takiego noża to stosunkowo duży wydatek. Na co dzień w zupełności wystarczy ostrze zrobione ze zwykłej stali nierdzewnej.