Obsługa szybkowaru
W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się elektryczne szybkowary kuchenne. Jest to bardzo dobry trendy gdyż potrawy przygotowane w tym naczyniu cechują się duża zawartością substancji odżywczych. Po zakupie powinniśmy jednak zapoznać się z instrukcją jego obsługi. Jest to ważne gdyż ten rodzaj gotowania różni się od sposobu tradycyjnego.
Krok po kroku
Na początku należy włożyć do naczynia wybrane produkty oraz dolać wody w odpowiedniej ilości. Dzięki temu potrawa nie przepali się. Następnie należy zamknąć garnek za pomocą specjalnej pokrywki z dźwignią. Dzięki temu uzyskamy szczelność, co bezpośrednio przełoży się na temperaturę gotowania. Kolejnym krokiem jest ustawienie zaworu, który reguluje ciśnienie. Należy otworzyć go do zalecanego poziomu. Jest to konieczne gdyż w przeciwnym razie może dojść do eksplozji. Następnie w przypadku, gdy nasz szybkowar jest tradycyjny stawiamy go na kuchence bądź płycie. Gdy ujrzymy wydobywającą się parę możemy zredukować źródła ciepła. Zaoszczędzimy dzięki temu niepotrzebnych wydatków. Po ugotowaniu należy dokonać dekompresji, dzięki której otworzymy garnek.
Jak widać w gotowaniu tym sposobem nie ma żadnych problemów. Warto jednak przed przystąpieniem do przysadzania potraw zapoznać się z instrukcją.