Od czego zależy efektywność pakowarki próżniowej?
Praca i efektywność pakowarki próżniowej zależy przede wszystkim od jej odpowiednio dobranych parametrów. Urządzenie to – jak na funkcjonalny sprzęt kuchenny przystało – musi bowiem spełnić szereg wymagań, dzięki którym efektywność jego pracy znacząco wzrasta.
Wydajność pompy próżniowej
Najważniejszym parametrem każdej próżniowej pakowarki jest wydajność jej pompy próżniowej. To dzięki niej powietrze jest szybko i skutecznie usuwane z otoczenia jedzenia, dzięki czemu żywność psuje się zdecydowanie wolniej. Warto również wziąć pod uwagę fakt, że szybkość pracy pompy jest uzależniona również od pojemności pakowarki próżniowej. Właśnie dlatego – zwłaszcza w urządzeniach profesjonalnych – często stosuje się płyty wypełniające, których zadaniem jest przyspieszenie procesu tworzenia właściwej próżni.
Liczba połączeń zgrzewanych
Skuteczność pakowarki próżniowej jest też uzależniona od tego, jak trwałe połączenia zgrzewane może ona generować. Zdecydowana większość pakowarek do zastosowań domowych, tworzy jedno lub maksymalnie dwa połączenia. W przypadku urządzeń profesjonalnych, często spotykanym rozwiązaniem jest generowanie aż potrójnego zabezpieczenia. Dzięki temu ryzyko rozszczelnienia się opakowania, jest o wiele mniejsze. A tak na marginesie, duża liczba połączeń wcale nie oznacza, że pakowarka próżniowa (tu) będzie pracować wolniej. Wszystko bowiem zależy od tego. jak zaprojektowane jest wybrane urządzenie.
Maksymalna wartość podciśnienia
Na ogólną wydajność pakowarki próżniowej wpływa również to, jak niskie podciśnienie jest ono w stanie wygenerować. Niższe ciśnienie oznacza, że stopień zabezpieczenia potraw jest jeszcze wyższy. Warto jednak pamiętać, że uzyskanie niższego podciśnienia, będzie zajmować nieco więcej czasu. Dlatego wydajność pakowarki będzie wypadkową kilku różnych, złożonych czynników. Dopiero na ich podstawie będzie można oszacować, jak efektywne będzie wybrane urządzenie.
Rozmiar listwy zgrzewającej
Ważnym parametrem każdej pakowarki jest długość zainstalowanej w niej listwy zgrzewającej. Najczęściej waha się ona pomiędzy 20 a 50 cm. Trzeba też pamiętać, że najtańsze modele tych urządzeń mają listwę o długości zaledwie 20 cm. Dlaczego jest to aż tak istotne? Otóż dłuższa listwa pozwala na uzyskanie większej efektywności pracy. Dzięki niej można pomieścić w urządzeniu znacznie większe pojemniki, a co za tym idzie – można jednocześnie zabezpieczyć większą ilość żywności.
Reasumując, ogólna efektywność pakowarki próżniowej zależy od wielu czynników i jest wypadkową każdego z nich.