Pieczenie chleba w domu – co jest potrzebne?
Do wypieku domowego chleba potrzebna jest przede wszystkim odrobina wiedzy i umiejętności, a dysponując nimi – również kilka podstawowych narzędzi. Pieczenie domowego chleba to czynność, która sama w sobie jest niezwykłą przyjemnością i sztuką i każdy kto zacznie praktykować, wkrótce odkrywa własne sposoby na sprawienie, że chleb zachwyca smakiem i wyglądem.
Chleb drożdżowy, czy chleb na zakwasie?

Drożdże towarzyszą ludziom już od kilku tysięcy lat, a ich pierwsze zastosowanie do wypieku chleba nastąpiło prawdopodobnie w starożytnym Egipcie. Do dziś najpopularniejsze rodzaje chleba piecze się właśnie z użyciem drożdży. W przygotowaniu tego rodzaju chleba, najważniejsze jest umiejętne przygotowanie ciasta. Przyrządzony wcześniej zaczyn miesza się z odpowiednią ilością mąki i wody, a następnie odstawia do wyrośnięcia. Ważne jest, aby ciasto wyrastało w miejscu ciepłym i spokojnym i było przykryte (inaczej będzie wysychać z góry). Istnieje wiele mitów mówiących o tym, że ciasto drożdżowe lepiej, lub gorzej wyrasta w pewnych rodzajach pojemników, ale współczesny stan wiedzy pozwala włożyć je między bajki. Wypiek chleba na zakwasie to nieco trudniejszy proces i wymaga wcześniejszego przygotowania zakwasu, co może trwać kilka dni. Poleca się go osobom, które mają już nieco doświadczenia z chlebem drożdżowym.
Blacha do pieczenia chleba – jaką blachę wybrać?
Najpopularniejsze blachy wykonane są ze stali i aluminium (najtańszy rodzaj blach). Ze względów zdrowotnych powinno wybierać się raczej blachy stalowe. Warto się również zastanowić nad wyborem rozmiaru blachy. Osobom początkującym, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem domowego chleba poleca się wybór blach mniejszych. Prostokątna i podłużna blacha – tak zwana keksówka (zakupisz ją tutaj: https://www.aledobre.pl/596,W_kuchni_i_na_stole/2-669,Keksowki/) będzie świetnym wyborem na początek. Kiedy już dysponuje się doświadczeniem z pieczeniem chleba w takim formacie, można zacząć eksperymentować z wypiekiem bochenków większych, albo użyciem innego rodzaju blach.