Podstawowe parametry wyciskarki do soków…
Większość wyciskarek do soków można scharakteryzować na podstawie kilku podstawowych parametrów. Jak odnieść je do zdrowej żywności i czy można na ich podstawie określić, czy dana wyciskarka naprawdę jest przyjazna dla naszego organizmu?
Moc znamionowa
Klasyczna wyciskarka do soków (produkująca zdrowy sok), charakteryzuje się stosunkowo niewielką mocą znamionową. Wynosi ona około 150 W i jest „potrzebna” do zasilania maksymalnie dwóch ślimaków, dzięki którym wewnątrz soku pozostanie dużo przyjaznych dla zdrowia składników wyciśniętych owoców.
Niewielka częstotliwość pracy
O zdrowym soku świadczy również niewielka częstotliwość pracy. Jeśli wynosi ona maksymalnie 120 – 150 obrotów na minutę, sok wyciskany przez ślimaki nie będzie ani napowietrzony, ani też podgrzany. Oczywiście będzie to skutkować wyższą jakością soku.
Poziomy pracy
Klasyczna (a przez to sprawdzona) wyciskarka do soków, będzie posiadać tylko jeden poziom pracy. Zresztą przy niskiej mocy znamionowej, uruchomienie kilku „biegów” nie ma zwyczajnie sensu. Podział na różne prędkości obrotowe ma znaczenie dopiero w sokowirówkach, w których prędkości te często przekraczają 1000 obrotów na minutę.
„Zdrowe” wyciskarki do soków kuvings od zdroweimarkowe.pl są również proste w obsłudze i nie posiadają ostrzy.