Przy jakich wyrobach cukierniczych przydaje się czekoladowa posypka?
Wyroby cukiernicze są spożywane dla smaku, jednak dla zachęcenia po ich sięgnięcie stosowane są różnorakie dekoracje. Ma to oczywiste uzasadnienie i nie tylko komercyjne, ponieważ każde danie bez wyjątku jest chętniej zjadane kiedy wygląda smakowicie. Jedna z części składowych wielu tortów i ciast, a także lodów jest czekolada, ale służy ona również do dekoracji.
Wiórki czekoladowe jako posypka
Jednym z wypieków zjadanych nie tylko standardowo, ale i wzrokiem są torty. Są to najczęściej wypieki okolicznościowe, przygotowywane samodzielnie albo zamawiane w cukierniach na urodziny, czy na wesela. Właściwie trudno sobie wyobrazić wesele lub urodziny bez stosownego tortu i w większości przypadków na taki tort trafia oprócz innych dekoracji posypka czekoladowa (tutaj).
Posypkę czekoladową stanowią najczęściej wiórki czekoladowe, które są łatwe w użyciu, ale za to nieco pracochłonne w przygotowaniu, jednak w handlu są obecnie dostępne gotowe czekoladowe wiórki, które mogą być użyte jako posypka czekoladowa na tort zaraz po otwarciu opakowania.
Posypka czekoladowa nie tylko na torty
Tort nie jest jedynym wypiekiem ani nawet deserem, przy których używana jest jako dekoracja i dodatek smakowy czekoladowa posypka. Czekolada jest praktycznie lubiana przez wszystkich, chociaż różne bywają preferencje co do jej smaku. Niektórzy wolą mocno gorzką czekoladę, a inni mleczną, ale każdy rodzaj wiórek czekoladowych można łatwo znaleźć w punktach sprzedaży. Czekoladowymi wiórkami można ozdobić dowolne wypieki, a także lody, a zdarza się nawet dodawanie czekolady do dań niebędących deserami.