Sól himalajska – stare, lecz wciąż dobre źródło sodu

Sól himalajska ma wiele korzyści dla zdrowia. Pomaga w stabilizowaniu krążeniu krwi, utrzymuje mocne kości i wspomaga trawienie. Jest niezwykle uniwersalna i może być używana praktycznie w każdej kuchni. W rzeczywistości wielu szefów kuchni wybiera ją do swoich specjalnych dań. Można ją też wykorzystywać jako składnik mieszanek do kąpieli.

Jedno z najstarszych źródeł sodu – sól himalajska różowa

Różowa sól himalajska jest jednym z najstarszych na świecie naturalnych źródeł sodu. Od wieków była używana jako środek na różne dolegliwości, w tym artretyzm, podagrę i reumatyzm. Jest ona również korzystna dla zdrowia skóry, ponieważ zawiera duże ilości przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które promują zdrowy wzrost komórek. Oprócz naturalnie różowego koloru, sól himalajska zawiera minerały, które zwiększają zdolność organizmu do zwalczania chorób; przede wszystkim pomaga eliminować z organizmu metale ciężkie, takie jak rtęć, aluminium, ołów i nikiel.

Alternatywa dla różowej soli – sól himalajska czarna

sól himalajska czarna

Sól himalajska czarna jest bogatą w składniki odżywcze solą, która jest powszechnie stosowana jako przyprawa oraz w kuchni. Jest bogata w minerały takie jak wapń, magnez i potas, a także zawiera w mniejszych ilościach przeciwutleniacze. Sól ta jest wydobywana u podnóża Himalajów w Indiach. Bogata zawartość minerałów w soli sprawia, że jest ona doskonałym naturalnym lekarstwem na wiele problemów zdrowotnych. Sól himalajską czarną można kupić w sklepie fitorsweet.pl.
 Sól himalajska jest produkowana w procesie wydobywczym. Jest to proces polegający na wykorzystywaniu specjalnych górniczych narzędzi. Po oczyszczeniu  jest wykorzystywana w wielu produktach, w tym w pakowanej żywności, lekach, materiałach budowlanych i kosmetykach.

Może Ci się również spodoba