Zalety wałków do ciasta

Wałek do ciasta jest niezastąpionym narzędziem, które może się przydać w każdej kuchni. Jest to narzędzie znane wszystkim, które umożliwia dokładne rozwałkowanie ciasta.

Rodzaje wałków do ciasta

Początkowo produkowane były jedynie drewniane wałki, ale obecnie można jeszcze wyróżnić modele silikonowe oraz metalowe. Cechują się one idealnie gładką powierzchnią, dlatego są bardzo łatwe w konserwacji. Można je myć ręcznie lub w zmywarce i nie trzeba się obawiać, że stanie się coś negatywnego. Drewniane wałki charakteryzują się przede wszystkim dużą wytrzymałością. Oprócz tego drewno posiada właściwości antybakteryjne, dlatego według wielu osób jest to najlepsze rozwiązanie. Drewno też łatwo jest utrzymać w czystości, ponieważ wystarczy zdrapać resztki ciasta i użyć wody do opłukania. Należy jednak pamiętać, że drewnianych wałków lepiej nie moczyć, dlatego trzeba zachować szczególną ostrożność. Woda ma negatywny wpływ na drewno, dlatego lepiej tego unikać. Trzeba też pamiętać, żeby kupować produkty jedynie w sprawdzonych i renomowanych sklepach, które od wielu lat działają na rynku i mogą pochwalić się dobrą opinią. Wtedy można mieć pewność, że wałek do ciasta (https://www.gastropuls.pl/walki-do-ciasta) został wykonane z wysokiej jakości materiałów i będzie wytrzymały. Warto zwrócić uwagę na fakt, że wałek drewniany nie powinien mieć żadnego kontaktu z wodą, ponieważ może to wywołać pleśń. Przed zakupem wałka trzeba też sprawdzić, czy jego powierzchnia jest idealnie równa. Jeżeli nie jest gładka to ciasto może się przyklejać podczas wałkowania, a to znacząco utrudnia pracę.

Produkcja wałków z drewna

Wałki produkowane są zazwyczaj z drewna bukowego lub dębowego, które cechują się bardzo dużą wytrzymałością. Wałek musi mieć też właściwą wagę, żeby ciasto mogło być dokładnie rozwałkowane. Oczywiście im mniejsza masa, tym lepiej ale można wymienić pewne wyjątki. Niektóre wałki mają teflonową powierzchnię, która spokojnie może mieć kontakt z żywnością. Na uwagę zasługuje fakt, że narzędzia w kuchni coraz częściej wykonane są z silikonu. W ostatnim czasie ten materiał stał się bardzo popularny i powoli zaczyna on zastępować metal oraz drewno w kuchniach nowoczesnych. Narzędzia silikonowe mają zazwyczaj mniejszą masę, a do tego dostępne są w różnych kształtach oraz wzorach. Takie rozwiązanie sprawia, że można idealnie dopasować je do wystroju kuchni. Silikon jest łatwy w konserwacji, ponieważ może być spokojnie myty w zmywarce. Jest to duża zaleta, ponieważ drewniane wałki można jedynie skrobać, żeby nie dopuścić do powstania pleśni. Jeżeli wykształci się pleśń to wałek jest do wyrzucenia.

Może Ci się również spodoba