Zasady picia likierów
Każdy alkohol rządzi się swoimi prawami. Wszystkie trunki powinny być podawane w inny sposób i w inny sposób pite. W dzisiejszych czasach rzadko się tych reguł przestrzega, bo i niewiele osób je zna. W restauracjach także raczej nie ma co liczyć na fachową obsługę, bo kelner zazwyczaj jest pracownikiem tymczasowym i zanim zapozna się z tajnikami podawania trunków, zdąży zmienić pracę. W tym tekście przedstawione zostaną zasady, jakie obowiązują przy nalewaniu i spożywaniu likieru.
Do likieru kieliszki są małe, ale efektowne
Na pierwszy ogień idą kieliszki do likierów. Czego można się spodziewać? Do likieru kieliszki są malutkie, rozmiarem przypominają nieco kieliszki do wódki. Często są bardzo ozdobne, mają grube szkło, nierzadko kryształowe. Cechą charakterystyczną kieliszków do likierów jest też to, że opierają się na długiej, smukłej nóżce, co sprawia, że całe przypominają kwiaty i przywołują natychmiast skojarzenia z tulipanami.
Jak się pije likiery?
Likiery podaje się w ozdobnej karafce i, jeśli tylko nie są one składnikiem drinków, pije się je w temperaturze pokojowej. Kieliszki do likieru powinny pojawić się na stole dopiero po posiłku lub deserze. Jeśli jednak podaje się likier jako koktajl, goście otrzymają go już jako aperitif.